Aksjonerte mot teltleir utenfor Oslo domkirke

Iranere og etiopere uten oppholdstillatelse har den siste tiden hatt leir utenfor Oslo domkirke for å sette søkelys på menneskerettslige forhold i deres hjemland. Torsdag morgen ble de fjernet

Torsdag morgen fjernet Oslo kommune ved Friluftsetaten, under bistand fra omtrent 10 polititjenestemenn, en teltleir bestående av iranere og etiopere som befinner seg i Norge på «ulovlig» grunnlag.

De har hatt tilholdssted utenfor Oslo domkirke en god stund, hvor de har forsøkt å rette søkelyset på menneskerettslige forhold i deres respektive hjemland. Torsdag morgen ble hele leiren rasert og kjørt vekk på lasteplanet av Friluftsetatens biler på under 20 minutter.

Del på Facebook

– Vi bistår Oslo kommune med å ta ned teltene på grunnlag av at brannvesenet har gitt pålegg om brannfare. Vi gjør ingenting med folkene, sier innsatsleder Lasse Alver i Oslo politidistrikt.

Denne leiren har vært her en god stund. Hvorfor tas den ned nå?

– Prosessen tar tid, det må sendes begjæringer. Derfor gjør vi det nå, sier han.

Uten oppholdstillatelse

Alver bekrefter at samtlige i leiren oppholder seg i Norge på ulovlig grunnlag.

Dette bekreftes også av dem selv.

– Vi er papirløse flyktninger. Vi flyktet hit på grunn av tortur og fengsel, sier Babak fra Iran.

Han sier de er mennesker uten en fremtid.

– Hvor lenge kan et menneske gå uten oppholdstillatelse, arbeidstillatelse, noen form for identitet, spør Babak.

Dewiet fra Etiopia har vært i Norge uten oppholdstillatelse siden 2006. Etiopernes sak er den samme som det er for Iranerne.

– Regimet setter oss i fengsel og torturerer oss om vi returnerer. Vi lever som dyr og er her for å uttrykke våre følelser mot regjeringen. Ikke send oss til tortur. Vurder våre oppholdstillatelser, det er hva vi ber om, sier Dewiet.

Har ikke noe valg

Babak forteller at de kjemper for å stanse alle returneringer til Iran, og at de som ikke kan returneres på grunn av humanitære hensyn må få oppholdstillatelse i landet.

Han sultestreiket selv i fem dager på Trandum asylmottak, hvor på han skulle møte med politiet og bli sjekket av lege.

– Jeg møtte aldri noen. Jeg hadde gått fem dager uten mat og vann, og det eneste de sa var «du er fri og kan gå». Gå hvor, spør han.

I følge Babak ble han bedt om å reise tilbake til Iran for å få dokumenter så han kunne komme tilbake til Norge på lovlig vis, noe som naturligvis ikke er mulig.

– Vi skjønner at det er feil at vi er her, men vi har ikke noe valg, sier han.

Del på Facebook

Selger ikke dop

Dewiet fra Etiopia spør hvordan de skal komme seg tilbake til sitt hjemland når de ikke slipper ut av Norge og ikke kommer inn i Etiopia.

– De respekterer ikke menneskerettigheter. Vi som er her selger ikke dop, vi er produkter av samfunnet.

– Ikke engang kirken her ved siden av oss vil åpne dørene for oss. Kan du tro det?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.