Gå til sidens hovedinnhold

Aktivist hjemme og ute

Erling Borgen retter hard skyts mot det norske selvbildet fra gutteværelset på Frogner.

ELISENBERG: – Norge har deltatt i en meningsløs krig som krenker menneskerettighetene på det aller groveste i åtte år, og det er ikke engang oppe til diskusjon under valgkampen, sier bokaktuelle Erling Borgen, som både håper og tror "Fredsnasjonens Hemmeligheter" vil kunne bidra til en bredere debatt om norsk krigsdeltakelse.

Sjelsliv

Og boken har allerede vakt reaksjoner, men krigsspørsmålet har ikke preget dekningen av utgivelsen til nå:

– Det begynte jo riktig dårlig da to Dagbladet-journalister oppdaget to oversettelsesfeil. Jeg hadde tatt feil av et Apache-helikopter og et lite bombefly. Jeg sier som en nabo av meg sa da han leste det: For de 200 som lå igjen døde på marken spiller det vel ingen rolle om det var et Apache-helikopter eller et lite jagerfly som angrep dem. Det endrer jo ikke realitetene, sier han.

Boken er også blitt kritisert for å være farget av dine ideologiske og politiske overbevisninger?

– Ja, og det er den også, sier Borgen, som alltid innleder forelesningene sine med å si at det ikke finnes objektiv journalistikk:

– Etter å ha jobbet som korrespondent i alle disse årene, har jeg sett hva militærmakt er i stand til å gjøre mot uskyldige mennesker. Hadde ikke det gjort inntrykk på meg - og preget mine journalistiske valg, så hadde jeg hverken hatt et normalt sjels- eller følelsesliv.

Debatt

Sosialistisk Venstreparti, som får hard medfart i kapitellet "Fredspartiet", har tilsynelatende reagert positivt på Borgens flengende kritikk av partiets regjeringsdeltakelse.

– Jeg er blitt invitert til å holde innledning om boken i SVs internasjonale utvalg, og det stod helt opplagt i invitasjonen at jeg måtte hjelpe å gi SV drahjelp tilbake mot en mer fredsrettet politikk, sier Borgen.

I disse dager reiser han rundt i landet for å fortelle om boken, og sier han ikke takker nei til en eneste invitasjon.

– Dette er en viktig debatt.

Okkuperte Madserud

Selv beskriver Borgen seg som menneskerettighetsaktivist og humanist.

Og aktivisten i ham har levd et langt liv allerede: Som 15-åring deltok Borgen i okkupasjon av Madserud tennisbane, som forhindret Norge i å møte det hvite Sør-Afrika fra apartheidregimet.

– Det var min første demonstrasjon. Jeg husker min mor si til meg at jo mer radikal jeg var, jo penere skulle jeg gå kledt.

Derfor okkuperte 15 år gamle Erling tennisbanen i konfirmasjonsdressen.

Trygge omgivelser

Siden den gang har han omtalt krig konflikt, kriser og urettferdighet gjennom tusenvis av nyhetsinnslag, en rekke bøker og flere titalls dokumentarer.

– Man kan jo spørre seg hvordan du holder ut med all denne elendigheten?

– Det er et godt spørsmål, og svaret er så enkelt som at jeg hele tiden har i visshet om at jeg kan reise hjem til trygge omgivelser når jeg vil.

Med trygge omgivelser mener han drømmehuset i Olav Kyrres gate, som han kjøpte sammen med kona Agnete Gullestad Haaland tidlig på 90-tallet.

Men selv om menneskerettighetsbrudd og internasjonale konflikter har preget Borgens karriere, er det ikke bare utenrikspolitikk som engasjerer den prisbelønte journalisten.

– Jeg sitter også i foreldrenes arbeidsutvalg ved Ruseløkka skole, og har sittet i driftsstyret tidligere, forteller han.

Og Borgen lover å fortsette: Han har allerede en ny dokumentarserie på gang, og 10. desember skal han lede en demonstrasjon mot Afgahnistan-krigen, i forbindelse med utdelingen av Nobels Fredspris til Barack Obama.

– Det er latterlig av Nobelkomiteen å gi prisen til en mann som kanskje gjør noe bra i fremtiden, sier Borgen, som vil understreke at det ikke er en demonstrasjon mot Obama.

– Det er fantastisk at vi fikk ham, etter et åtte år langt mareritt med Bush.

Reklame

Black Friday: Her får du oversikt over alle salgene