RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Aktor ber om fem års fengsel for IS-tiltalte

Statsadvokatene Jan Glent (th) og Frederik G. Ranke snakker til pressen under pausen i sal 207 i Oslo tingrett tirsdag i straffesaken mot tre menn som er tiltalt for å ha tjenestegjort med våpen for terrororganisasjonen Den islamske stat Irak og Levanten (ISIL) på forskjellige steder i Syria. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Statsadvokatene Jan Glent (th) og Frederik G. Ranke snakker til pressen under pausen i sal 207 i Oslo tingrett tirsdag i straffesaken mot tre menn som er tiltalt for å ha tjenestegjort med våpen for terrororganisasjonen Den islamske stat Irak og Levanten (ISIL) på forskjellige steder i Syria. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Sist oppdatert:
Aktor kaller de to hovedtiltalte i fremmedkrigersaken for pionerer i «Frankenstein-monsteret» Den Islamske staten (IS).

Aktor Frederik Ranke ber Oslo tingrett dømme de tiltalte strengt.

– Dette gjelder tilslutning til den verste terrororganisasjonen verden har sett, IS er for ekstrem selv for al-Qaida, påpekte han i sin prosedyre tirsdag.

For de to hovedtiltalte i saken, en 28 år gammel norsk-albansk mann fra Bærum og en 30 år gammel norsk-somalisk mann fra Skien, ba han om henholdsvis fem år og tre måneders ubetinget fengsel og fem års ubetinget fengsel. Det ligger tett opp til strafferammen på seks år.

LES OGSÅ:«Jeg har lyst til å drepe alle, fra liten til stor, mann. Gå inn i en eller annen barnehage, mann»

Lånte uttrykk

Aktor anser de to som likestilte i kampen for IS i Syria. 28-åringen bør i tillegg straffes for å ha forsøkt å smugle våpendeler fra Norge til Syria, mener han.

– De to er blant pionerene i IS. De har vært med å bygge opp bevegelsen i Syria fra begynnelsen, slik at IS kunne vokse seg til det Frankenstein-monsteret det har blitt, sa Ranke, og fortalte at uttrykket var lånt fra en britisk forsvarer i en terrorsak i Storbritannia nylig.

– Påtalemyndigheten mener det er et svært dekkende uttrykk, la Ranke tørt til. 

Artikkelen fortsetter under bildet.

Dette bilde ble lagt fram i Oslo tingrett som bevis, fra venstre en 28 år gammel tiltalt, den 30 år gamle norsk-somaliske tiltalte, og den norske IS-lederen Bastian Alexis Vasquez (24). Til høyre for Vasquez står en nordmann som er drept i kamp i Syria. Foto: Politiet (NTB scanpix)

Han beskrev de tre tiltalte som svært ekstreme, farlige og våpenfikserte.

– Vårt helhetsinntrykk fra avlyttingen er at vi ser mye aggressivitet. Journalister skal bankes, skolejenter skal bortføres, og samtalen der en av de tiltalte sier han ønsker å gå inn i en barnehage og ta liten og stor, satte nok en støkk i mange. Denne saken serverer jihadistenes usminkede verden i all sin gru, uttalte Ranke.

Ett år for pakke

For den tredje tiltalte, 28-åringens 25 år gamle lillebror, ber påtalemyndigheten om ett års og tre måneders fengsel for forsøk på å sende klær og materiell til en bror i Syria. Broren, IS-krigeren Egzon Avdyli, ble drept i kamp. 25-åringen bør også straffes for brudd på våpenlovgivningen, mener aktor.

– Jeg konstaterer at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener det er rett å gi ett års fengsel for å sende en pakke klær til sin bror, sier 25-åringens forsvarer Kjell Thorbjørn Dahl i en kommentar til påstanden til NTB.

Forsvarerne starter sine prosedyrer onsdag.

Første gang

De tre tiltalte nekter straffskyld og hevder de drev humanitært arbeid i Syria. Det tror ikke påtalemyndigheten på, og viser til ordbruk og bilder av en tiltalt i kampklær, som de mener indikerer klart at de var krigere.

Aktoratet avviser også at den ene hovedtiltalte kan påberope seg rettsvillfarelse. Han sluttet seg til IS i mai 2013, mens det norske lovforbudet kom én måned senere. Aktoratet mener han hadde et selvstendig ansvar for å finne ut av sitt juridiske spillerom og hadde gode muligheter for det også fra Syria.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere