Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Alene på skoleveien

SLIK KAN DET BLI: Bestekompis Herman og storebroren Andreas kan rusle ned til skolen 250 meter ned i veien, mens Magnus må kjøres til Lysejordet skole to kilometer unna.
SLIK KAN DET BLI: Bestekompis Herman og storebroren Andreas kan rusle ned til skolen 250 meter ned i veien, mens Magnus må kjøres til Lysejordet skole to kilometer unna. Foto: Foto: Vidar Bakken
Magnus gledet seg til å begynne på Lilleaker skole sammen med bestevennen, men nå synes alt å være trist.

Magnus håper inderlig at han kan gå sammen med Herman til Lilleaker skole. Foto: Vidar Bakken

LILLEAKER: – Jeg vil begynne på skolen sammen med Herman, sier Magnus.

I høst starter en ny fase i livet for de to bestevennene. De skal begynne på skolen og det er noe som de snakker mye om.

De bor bare noen meter fra hverandre i Ørakerstien og kan så å si se ned på inngangsporten til Lilleaker skole 250 meter ned i veien.

Det er en trygg skolevei med fortau som Hermans storebror Andreas går hver dag. Nå er Magnus «forvist» til Lysejordet skole som ligger nesten to kilometer unna.

Gruer seg

– Vi må jo forberede Magnus på at det kan skje, at han skal begynne på Lysejordet skole. Fra å glede seg til å begynne på skolen, gruer han seg nå til skolestart. For en liten gutt er det helt uforståelig og det er veldig vanskelig å forklare hvorfor han ikke kan gå på skole sammen med Herman og Andreas. I vedtaket som rektor ved Lilleaker skole og utdanningsetaten har gjort er det liten plass til menneskelig hensyn, sier mor til Magnus, Gro Moen.

Nye skolegrenser

Bjørnsletta skole er under ombygging. Den tidligere ungdomsskolen skal bli 1–10 skole, som skal stå ferdig i 2014. Med dette kom nye skolegrenser som skulle være gjeldende i 2014, men på grunn av manglende kapasitet på Bestum skole og Lilleaker skole ble grensene også gjort gjeldende for 2013.

Konsekvensen er at 1. trinnselevene innenfor den nye skolegrensen skal gå ett år på Lysejordet skole før de blir ført over til nye Bjørnsletta skole. Ørakerstien havnet helt i yttergrensen til Bjørnsletta skole.

Bor 20 meter nærmere

Elisabeth Hallsjø er mor til Herman.

– Vi møtte rektor ved Lilleaker skole både før og etter at skolegrensene ble gjort gjeldende. I og med at begge guttene hadde søsken på skolen og i tillegg bodde så nær skolen fikk vi forståelsen av at det ville ordne seg da vi søkte om skolebytte. Så skjer det at mitt barn får plass på skolen, mens Magnus blir vist til Lysejordet, sier Hallsjø.

– Ufrivillig havner vi i den situasjonen at vi konkurrerer om én plass. Herman får plassen fordi han bor 20 meter nærmere skolen enn den andre. Det er vanskelig å forstå at en så viktig avgjørelse blir tatt på dette grunnlaget. Når Herman får plass på grunn av sin nærhet til Lilleaker skole og at han har søsken ved skolen, så skal ikke det gjelde for Magnus. Jeg mener at skolen må vise fleksibilitet i denne situasjonen, sier Hallsjø.

Selv om henne sønn allerede har fått plass på skolen, har hun henvendt seg til skolebyråd Torger Ødegaard og pekt på dette misforholdet.

Magnus er den eneste

– Det er trist at Magnus ikke skal få gå sammen med de andre i sitt nærmiljø. Med samme skole og oppfølging kan de daglig disponere fritid og sosialt samvær sammen. Nå må Magnus fraktes med bil hver dag til og fra skolen og blir rykket ut fra den trygge omgangskretsen. Magnus er nå eneste barn i sitt naturlige nærmiljø som ikke har fått plass i 1. klasse på Lilleaker, sier Moen.

Begge stiller spørsmål ved de nye skolegrensene.

Er ikke nærskole

– For det første mener vi at den naturlige grensen for Bjørnsletta skole burde fulgt den sterkt trafikkerte Vækerøveien som må krysses til Bjørnsletta. Det er vanskelig å forstå at Ørakerstien med sin umiddelbare nærhet til Lilleaker skole skulle bli innlemmet i den nye kretsen. Dette meldte vi også inn i høringsrunden. Da skolegrensene først ble vedtatt fikk vi ikke klage, fordi det ikke dreide seg om et enkeltvedtak. Utdanningsetaten hevder at Bjørnsletta er vår nærskole, selv om den ikke er ferdig bygget i 2013.

– Vi fikk begge avslag fra utdanningsetaten med begrunnelse i en definert nærskole som ikke er i funksjon, som fører til at elevene blir ført til Lysejordet skole, som slett ikke er noen nærskole. De realitetsbehandlet ikke vår klage, men svarte med et standardformular. Lilleaker skole må jo være nærskolen, i hvert fall inntil Bjørnsletta står ferdig i 2014. Først i april i år fikk vi vite at de nye skolegrensene skulle være veiledende for 2013, sier Hallsjø.

Viktig for en liten gutt

– Hele prosessen har vært uforutsigbar. Nå håper jeg at skolebyråden ser hvor viktig denne saken er for en liten gutt, sier Moen.

En tilsvarende situasjon oppsto rundt Bestum skole, hvor 1. trinnselever i samme gate havnet på ulike skoler i forbindelse med nye skolegrenser knyttet til Bjørnsletta skole. DittOslo tok opp saken og belyste konsekvensene for de minste. I den saken endret utdanningsetaten foreløpig skolegrensene tilbake til de gamle skolegrensene.

Les også: Bestum skole er sprengt

Ingen trøst

Rektor ved Lilleaker skole, Brit Boye Pedersen, kan ikke gi noen trøst.

– Jeg beklager at denne situasjonen er oppstått. Jeg skjønner at det er vanskelig, men vi har rett og slett ikke plass. Skolen er stappfull. Jeg må følge de regler som er gitt og da må vi følge skolegrensene, sier Pedersen.

Hun ser ingen annen løsning for at Magnus kan begynne på Lilleaker enn at noen flytter ut av skolekretsen og dermed sier opp plassen.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!