RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Alkoholrus er en trend blant ungdomsskoleelever


Sofie Wara Bertheussen (t.v.) og Andrea Grimnes synes det er trist at det har blitt så populært å drikke alkohol blant mindreårige.
Sofie Wara Bertheussen (t.v.) og Andrea Grimnes synes det er trist at det har blitt så populært å drikke alkohol blant mindreårige. Foto: Foto: Silje Seterseter
I frykt for at barna skal bli upopulære, kjøper foreldre alkohol til barnas helgefesting.

BYDEL ULLERN: – Det har blitt utrolig vanlig i miljøet her å drikke. Det forbindes rett og slett med gøy og moro, sier en av elevrådslederne ved Bjørnsletta skole, Andrea Grimnes (15).

Tilgangen til alkohol øker i takt med hvor mange som drikker. Flere av elevene ved skolen har eldre venner, søsken eller også foreldre som kjøper øl og andre alkoholholdige drikker til mindreårige.

– Folk drikker nesten hva som helst. Målet er bare å bli full, fortsetter hun.

Resultatet av spørreundersøkelsen «Ungdom og rus» viser at bydel Ullern er verst når det kommer til alkoholbruk blant ungdommer.

– Det har blitt veldig allment å drikke alkohol. Noen foreldrene er redd barna skal bli upopulære om de ikke nyter alkohol på festene, sier Sofie Wara Bertheussen (15), som også er elevrådsrepresentant.

«Fylla har skylda»

I ung alder er det vanskelig å finne sin plass. Elevrådsrepresentantene forteller om elever som kun har et ønske om å passe inn, og bruker alkoholen som unnskyldning til å slå seg litt løs.

– Jeg hører om mange som angrer på det de gjør i fylla, men ler det bort og velger å skylde på at de var fulle, så er alt greit, sier Bertheussen.  

Alkoholbruken foregår for det aller meste på hjemme alene-fester, men det hender seg også at festene pågår med foreldre hjemme.

Det er da ungdommene drikker minst, og festen holdes forholdvis rolig.

– Det drikkes jo mindre om foreldrene er hjemme, eller henter barna sine fra fest. En får jo en viss anerkjennelse fra foreldrene om en har vært forsiktig, mener hun.

Ungdommens innstilling må endres

Bjørnsletta gjennomførte for et par år tilbake et program om unge og rus som elevrådsrepresentantene mener fungerte. Grimnes tror ikke elevene har vondt av å friske opp minnet rundt dette programmet.

– Det var et veldig godt program, som vi gjerne skulle hatt igjen, hevder hun.

Det vises også til i undersøkelsen at alkoholbruken til unge ofte har en sammenheng til foreldrenes drikkemønster. I tillegg er det veldig mange som velger å gjøre det samme som de populære ungdommene på skolen gjør.

– Drikkingen ville nok roet seg ned om det ikke ble sett på som kult. Jeg tror innstillingen til både foreldrene og ungdommen må endres, men hvordan det skal skje, aner jeg ikke, sier elevrådsrepresentanten.

MER OM UNGDOM OG RUS:

– Jeg er så lei av champagne

Høyt forbruk av alkohol, hasj og røyk blant ungdom i Oslo vest
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere