Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

«Alle bør bruke stemmeretten sin!»

 
  Foto: FOTO: SIMEN SUNDSBØ

Nyhetsredaktør Hege Bjørnsdatter Braaten er i en kronikk i Østkantavisa 23. juni opptatt av alle hjemmesitterne som ikke stemmer i valgene, og som, hvis de mobiliseres til å stemme, kan påvirket valgutfallet i Oslo.

Det er prisverdig at Østkantavisa setter fokus på viktigheten av å stemme og at hver eneste innbygger kan påvirke og avgjøre hvilken politisk kurs Oslo skal ha de neste årene. Det er jo derfor vi har kommunevalg hvert fjerde år, for at posisjon og opposisjon i bystyret skal kunne måles, vurderes, gjenvelges eller kastes. Derfor er det synd at Braatens kommentarer er fulle av mer eller mindre udokumenterbare påstander og synsing.

Del på Facebook

Braaten lurer på om høyresiden skjelver av tanken på økt valgdeltakelse og bygger resten av sin kronikk på denne påstanden.

Hvor har hun dette fra? Hvem har hun snakket med? Som kandidater på Høyres bystyreliste er det for oss fremmed å stille til valg og frykte at for mange skal bruke stemmeretten sin. Dette blir jo en absurd konspirasjonsteori.

LES OGSÅ: «Høyre skjelver ikke i blåbuksene!»

KRONIKK: «Skjelver høyresiden av økt valgdeltakelse?»

Alle partier må mobilisere

Braaten legger tilsynelatende til grunn at røde velgere på østkanten sitter hjemme, og at det ikke finnes blå hjemmesittere vest i byen. Dette blir for enkelt.

Det er riktig at hjemmesitterne kan avgjøre valget hvis de mobiliseres og de finnes over hele byen og i alle politiske leire. Høyre, Arbeiderpartiet og resten av partiene som stiller til valg, har stor interesse av å mobilisere sine hjemmesittere fra forrige valg – til stemmelokalet.

Og det er like viktig for Høyre å hente blå velgere i sine kjerneområder som det er for Ap å sikre røde velgere fra sine bastioner. Hvor godt partiene lykkes i å mobilisere sine tvilere og gjerdesittere kan avgjøre om Oslo fortsatt skal styres av Høyre og de andre borgerlige partiene eller om en rød koalisjon av Ap, SV og Rødt skal ta over.

Braaten forutsetter tilsynelatende at alle velgere som ikke er på inntektstoppen i Oslo har egeninteresse av å stemme på røde partier siden disse står for offentlig finansiert velferd. Som om ikke alle partier i Norge er for det!

Valgforskning viser riktignok at det er en sammenheng mellom inntekt, utdannelse og stemmegivning. Høyre, SV og Venstre-velgerne har oftere høyere utdannelse enn for eksempel Ap og Senterparti-velgerne. Med høyere utdannelse følger ofte også høyere inntekt.

Men vi vet også at valgresultatene svinger mye mellom partiene fra valg til valg fordi partiene mobiliserer og får gehør for ulike saker velgerne er opptatt av. Som kommentator i Østkantavisa burde Braaten kanskje ha nøyd seg med å påpeke at partienes evne til å mobilisere hjemmesitterne til stemmelokalet vil kunne avgjøre valgresultatet.

Etter å ha listet opp noen punkter om hva Ap sier de skal gjøre, nøyer Braaten seg med å oppsummere høyresidens politikk på følgende måte: »på høyresiden er det viktigste mantra valgfrihet og ikke minst at hver og en må klare seg selv…» Dette blir unyansert og lettvint, og enda verre, – det er galt.

Hege Bjørnsdatter Braaten skriver også: «Problemet er for dem som ligger i mellomskjiktet. Hjelpepleieren som ikke tjener nok til å eie sin egen bolig, uansett om hun jobber hundre prosent og vel så det». Vi minner om at de store virkemidlene på dette feltet er på regjeringsnivå, og der har de rødgrønne hatt flertall til å gjøre hva de måtte ønske i hele 6 år nå, uten at de har brukt dette flertallet til å gjøre situasjonen bedre for de fulltidsarbeidende lavtlønnede.

Bedring i levekår

Hege Bjørnsdatter Braaten har selvsagt rett i at levekårene er forskjellige rundt i byen. I Oslo bor noen av de som er aller dårligst stilt i landet, sammen med de mest privilegerte. Det krever sosialt engasjement og målrettet politisk arbeid for å hjelpe de som har det vanskeligst. Men forskjellene kan ikke bare sorteres i en øst/vest merkelapp.

Innad i hver bydel er det større forskjeller enn det er mellom en østlig og vestlig bydel samlet. Det forteller oss noe om hvor kompleks og sammensatt utfordringen er, og at det ikke finnes noen kvikk-fiks løsning, slik venstresiden later til å tro. Den siste levekårsundersøkelsen fra Fafo i 2007 viser dessuten bedring i levekår for alle grupper i Oslo og mindre forskjeller mellom østlige og vestlige bydeler enn tidligere.

I posisjon har Høyre og byrådet igangsatt en rekke særskilte ordninger som inntektsgradert foreldrebetaling i barnehage og aktivitetsskole, styrking av barne- og ungdomsarbeidet gjennom ulike tiltak. Et eksempel på hvordan midlene prioriteres til fordel for de som trenger det mest, er nettopp innenfor barne og ungdomsarbeidet.

I Bydel Vestre Aker bruker kommunen ca 800 kroner pr barn på fritidstilbud til ungdom i alderen 12-19 år, mens den samme summen til den samme målgruppen er ca 9000 kroner i Bydel Sagene. Barn i familier med lav inntekt subsidieres av kommunen. Det gjør vi for å bidra til at barn får like muligheter uavhengig av foreldrenes økonomi. Det er Høyres politikk!

Sosial boligpolitikk og god skolepolitikk

Det etableres kommunale boliger også, selv om det viktigste alltid må være at flest mulige skal stå på egne ben. De færreste drømmer om et helt livsløp i en kommunal bolig.

Kommunale boliger skal først og fremst være et tilbud for de som trenger det mest. I den neste fireårsperioden er det satt av 630 millioner kroner til bolig for vanskeligstilte. Satsningen innebærer kjøp av 100 nye boliger til store barnefamilier spredt over hele byen.

Videre settes det av 108 nye boliger til vanskeligstilte. Absolutt alle med dårlig økonomi trenger imidlertid ikke en kommunal bolig. Kommunen tilbyr også startlån gjennom husbanken og boligstilskudd for vanskeligstilte på boligmarkedet, som en mulighet til enten å leie bolig til subsidierte priser, eller kjøpe sin egen bolig gjennom gunstige lånebetingelser.

Forskere har påvist at Oslo-skolen løfter alle elever, uansett bakgrunn til bedre resultater enn på landsplan. Når vi vet at det er en nær sammenheng mellom foreldrenes utdannelsesbakgrunn og elevenes prestasjoner, forteller dette oss noe om at vi er på rett vei og lykkes med vår skolepolitikk.

Skolen er det viktigste sosialpolitiske virkemiddelet en kommune har til å gi hver enkelt elev muligheten til å lykkes med å skape sin fremtid. Derfor er det avgjørende å fortsette det gode arbeidet i skolen, basert på kunnskap om hvilke virkemidler som bidrar til å løfte alle elever til sitt potensial.

Derfor satses det på god lærerrekruttering gjennom tilbud om egne etterutdannelsesprogrammer, ekstra lærerlønn på skoler med store læringsutfordringer, tilpasset undervisning og hovedvekt på å styrke elevenes ferdigheter i basisfagene skriving, lesing og regning.

Osloskolen er landets mest gjennomsiktige skole med full åpenhet om alle læringsresultater. Dermed vet vi hva som er bra og hvor det ikke er fullt så bra. Det gjør det mulig å styrke innsatsen der det trengs, til de som trenger det mest.

Helthetstenkende parti

Som kandidater på Høyres bystyreliste skal vi jobbe knallhardt for å overbevise velgerne om at Høyre har den beste politikken uansett hva som er ditt utgangspunkt.

Vi er like stolte av vår sosialpolitikk med vekt på hjelp til selvhjelp og sosialt engasjement og ansvar for de som er vanskeligstilt, som at vår skolepolitikk skal løfte alle elever til sitt potensial, til at næringspolitikken skal bidra til at flere kan realisere sine drømmer om å skape sin egen arbeidsplass.

Høyre er et helhetstenkende parti med muligheter for alle. Vi spør ikke hvem du er, hvor mye du tjener, eller hvor du kommer fra, men hva du har lyst til å bidra med i ditt liv. Godt valg!

Thea Kristine Schjerven
Kjell Omdal Erichsen
Torbjørn Sølsnæs
Torbjørn Furulund
Jon Ole Whist
Bystyrekandidater for Høyre – og alle bor i Bydel Sagene.

LES OGSÅ: Hvem vil du ha? – Sjekk hvordan partitoppene i Oslo vil styre hovedstaden

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!