RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Alle kort på bordet

Kampen mot dypvannsdeponiet ved Malmøykalven er slett ikke over. Det mener ihvert fall de argeste motstanderne, og mye tyder på at de har rett.

Temperaturen rundt denne saken har til tider vært meget høy. Det er forståelig, for det er snakk om håndtering av miljøfarlig avfall i et rekreasjonsområde som flere hundre tusen sogner til. Det er veldig bra at mange i en slik situasjon er opptatt av å forsikre seg om at det ikke er noen risiko for farlige utslipp.

Det vil si, helt uten risiko kan ingen håpe at håndtering av farlig avfall er. Noen 100 prosent-garantier kan ikke gis i noen jordisk sammenheng. Likevel deler vi bekymringen til de som sier at 93 prosent sikkerhet for dette dypvanndeponiet ikke høres veldig betryggende ut.

Noe av problemet i denne saken er at det ikke virker opplagt hva som er den beste miljømessige løsningen. Når Bellona står mot Naturvernforbundet, er det ikke godt å si hvem en skal tro på. Oslo-politikerne har også delt seg i synet, før de før jul valgte å gå for et deponi utenfor Malmøykalven. Flertallet mente argumentene for en miljømessig forsvarlig håndtering bokstavelig talt holdt vann.

Noen av motstanderne av deponiet ved Malmøykalven har kjørt seg fast i en slags Bush-argumentasjon: enten er du 100 prosent med oss, eller så er du mot oss. Vi håper ikke verden er så enkel.

En eller annen løsning må komme for håndtering av avfallet. Amerikanerne har et uttrykk som heter Nimby-effekten. Nimby er forkortelse for not-in-my-backyard, og peker på en klassisk problemstilling. Alle er enige i at det må ryddes opp i alt avfallet vi produserer, bare det ikke skjer akkurat "i min bakgård".

Et annet paradoks i denne saken er at noen av de partiene som er mest bekymret for dette deponiet, går inn for olje- og gassutbygging i de sårbare nordområdene. Og motsatt: partier som er veldig bekymret for nordområdene, sier gjerne ja til et deponi innerst i en fjord i den delen av Norge som er tettest befolket!

Et politisk vedtak er gjort, men vi har forståelse for de som mener at denne saken er for viktig til å gi opp. Derfor må vi regne med flere omkamper utover våren. Men når alle politiske, forvaltningsmessige og juridiske veier er prøvd, starter en ny økt for de miljøbevisste. Oppfølgingen av selve håndteringen.

Og før håndteringen av avfallet kan starte, må Oslo havn overbevise lokalbefolkningen om at de gjør det som står i deres makt for en så sikker håndtering som mulig. Det er ikke vanskelig å forstå hvorfor mange nå er bekymret, blant annet når de hører at Skanska trekker seg fra oppdraget. Etter sigende fordi de mener det ikke finnes økonomi i prosjektet til en forsvarlig håndtering av avfallet. Uansett om dette er riktig eller ikke, så er det Oslo havns ansvar å komme med svar på denne type spørsmål. Her må alle kort på bordet, uten opphold.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere