RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Alle vil få stemme


Alle skal kunne stemme: Valgansvarlig Gro Nordaas i bydel Alna sier at alle skal kunne stemme, uansett om et av datasystemene er nede.
Alle skal kunne stemme: Valgansvarlig Gro Nordaas i bydel Alna sier at alle skal kunne stemme, uansett om et av datasystemene er nede.
I forrige uke måtte en del personer som skulle avlegge forhåndsstemmene sine på Furuset ha en ekstratur på kjøpesenteret.

Furuset: De første velgere som skulle avgi forhåndsstemmene sine på Furuset forrige torsdag fike ikke avlegge stemme. Først etter en kortere ventetid fikk de avlegge stemmene sine. Dette skyldes en datafeil.
Vi bruker et datasystem som heter Valg 2007. Systemet sviktet tidlig på dagen, og lå nede i kort tid før vi fikk det på bena igjen, sier valgansvarlig Gro Nordaas i bydel Alna.

Bedt om å ta en tur

De som skulle avlegge stemme ble bedt om å vente eller å ta en tur og komme tilbake.
Dette gjelder noen få personer som ble bedt om å vente. Hvis de hadde noen ærend på senteret kunne de ta det i mellomtiden, sier Nordaas.
De fleste gjorde som bedt og kom tilbake senere da systemet for forhåndsstemming var i gang igjen.

Har rutiner

Denne episoden reiste en interessant spørsmålsstilling om hvorvidt elektronisk stemmegivning er pålitelig. Gro Nordaas forsikrer at alle skal kunne avlegge stemmene sine, uansett.
I tillegg til systemet Valg 2007 der alle stemmer sendes direkte til en felles database, har vi også et backupsystem som skal gjøre det mulig å stemme selv om nettet er ikke tilgjengelig.
Mobile forhåndsstemmer er en reserveløsning der stemmene lagres på en datamaskin lokalt.
Da kan de stemmene legges inn i Valg 2007 manuelt.
Selv et strømbrudd kan ikke stoppe valget.
Mobile forhåndsstemmer er på batteridrevne datamaskiner. Dessuten er det mulig å stemme manuelt, sier Nordaas.
Hun understreker at manuell stemmegivning er absolutt siste løsning.
Noen få personer måtte vente
Gro Nordaas

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere