*Nettavisen* Nyheter.

«Alle» vil hjelpe de rusavhengige

Rødt mener de kom tidligere på banen enn Hlyre hva angår akutte avrusningstilbud i Oslo. ARKIVFOTO

Oslo Høyre foreslår å etablere et akutt tilbud til rusavhengige som ikke får den hjelpen de har krav på i hovedstaden. Rødt hevder Høyre stemte ned et lignende forslag i juni.

OSLO: Høyre foreslår å etablere et behandlings- og avrusingstilbud til rusavhengige i Oslo som ikke får den behandlingen de har krav på. Regninga vil de sende til Staten.

Stadig lengre køer

– Det statlige avrusningstilbudet i Oslo har for liten kapasitet og flere hundre rusavhengige som trenger hjelp til å komme seg ut av problemene får det ikke. Rusmisbrukere er omfattet av pasientrettighetsloven og har krav på behandling og avrusing innen en medisinsk fastsatt frist, uttaler leder av Oslo Høyres bystyregruppe, Eirik Lae Solberg.

– Hvorfor kommer dette initiativet nå?

– Vi vet at fristene stadig oversittes og slik kan vi ikke ha det. Initiativet kommer nå fordi vi vet at det ikke er mer tid å hente. I verste fall kan mennesker i kø, og som egentlig har rett til et tilbud, ende opp i overdosestatistikken. Det er i tilfelle en uholdbar situasjon vi ønsker å gjøre noe med, svarer Lae Solberg.

Oslo Høyre foreslår i klartekst at kommunen skal sikre behandling for rusavhengige som omfattes av fristbruddgarantien. Det innebærer i tilfelle at Oslo kommune skal ta initiativ til å etablere behandlingsplasser og om nødvendig dekke kostnadene til behandling. Utgiftene vil Oslo så i tråd med pasientrettighetsloven sørge for å få refundert av staten, heter det i forslaget.

– Når regjeringen ikke greier å håndtere dette, må Oslo kommune gjøre det i stedet. Menneskene det her er snakk om er i utgangspunktet motivert for behandling. Om de stadig opplever å få avslag på grunn av kø risikerer vi at de forsvinner, eller havner i en enda vanskeligere situasjon underveis, sier Lae Solberg.

Glimrende forslag

Arild Knutsen, leder i Foreningen for human narkotikpolitikk er positiv til forslaget.

– Dette synes jeg er et glimrende forslag. Vi venter jo veldig på Stoltenberg-utvalget også, men vi har ikke tid til å utsette akkurat dette. Det er jo egentlig politisk ukontroversielt - alle er enige om at alle skal få hjelp, sier Knutsen.

– Det er meningsløst å bruke verdifull tid på å sette ut slike forslag til høring. Dette må skje nå, mener han.

Knutsen er også opptatt av at et slikt tilbud blir plassert innenfor Oslos grenser.

– For mange er det meningsløst om de blir sendt til langtidsavrusning på landet. Når de da vender tilbake til Oslo er veien kort tilbake til rus. De kommer av toget og møter den gamle gjengen, uten å vite hva annet de skal finne på enn å ruse seg. Man må lære seg å bruke byen på nytt for å komme ut av dette livet, mener han.

Gammelt nytt

Erling Folkvord (Rødt), medlem av bystyrets helse- og sosialkomité, mener Høyre er sent ute med sitt forslag om behandlings- og avrusningstilbud i Oslo.

– Nå har jeg ikke lest det aktuelle forslaget fra Høyre, eller pressemeldingen som det jo må kalles foreløpig, men i siste bystyremøte før sommeren stemte Høyre mot et lignende forslag fra Rødt. Vi foreslo å opprette en kommunal institusjon for å gi et avrusningstilbud til dem som har ramla utenfor etter at staten overtok ansvaret. Poenget med vårt forslag var i grunnen å hoppe over alle de byråkratiske omveiene og opprette et tiltak for dem som trenger hjelp akkurat nå, sier Folkvord til lokalavisen. – Vi har kommet med lignende forslag i tre til fire år. Om det skulle vise seg at Høyre nå har snudd i saken er dette gledelig, men jeg avventer å hylle dette til jeg ser det egentlige innholdet i forslaget etter at agurktiden er over, avslutter Folkvord.

Lae Solberg er uenig.

– Det som i hovedsak skiller vårt forslag fra det som har kommet fra Rødt, er at vi har en plan for hvordan dette eventuelt skal kunne finansieres. Rødt fremmer stadig fornuftige forslag på dette området, men dessverre uten at det er finansiert, nos som igjen ville gjort kommunens økonomiske situasjon uholdbar. Ved å gjennomføre vårt forslag til tiltak har vi anledning til å sende regninga til staten etter at vi har hjulpet dem som trenger akutt behandling. Det må være det viktigste, noe jeg håper og tror det finnes bred politisk enighet om, avslutter Lae Solberg.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.