RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Allsangens konge feiret i Store Studio!


Vidar Lønn-Arnesen fylte 70 år 22. juni, og ble behørig feiret i NRKs Store studio på Marienlyst. Foto: Grace Brynn
KLIKK PÅ BILDET FOR Å SE FLERE.
Vidar Lønn-Arnesen fylte 70 år 22. juni, og ble behørig feiret i NRKs Store studio på Marienlyst. Foto: Grace Brynn KLIKK PÅ BILDET FOR Å SE FLERE.
Hvem kan snu en gråpapiraktig stemning til et gledesfyrverkeri – med allsang? Det kan bare være én – Vidar Lønn-Arnesen! Tirsdag ble han 70 år ung.

MARIENLYST: – Jeg slutter i dag, bedyrer Vidar, en det er det liksom ingen som vil tro på.

For Vidar er jo et begrep!

– Vi får nok snart høre fra ham, sier en av publikummerne fortrøstningsfullt. I 45 år av sin levetid har Vidar jobbet for NRK. De fleste programmene ble spilt inn i Store Studio – ikke rart han gjerne ville spille inn jubileumsprogrammet der? Salen var fullsatt som Kollen til Ski-VM. Og stemningen? Som når de spilte inn Ti i skuddet, og salen kokte av 14-åringer, som trykket ivrig på mentometerknappene. Og poengsummene steg som febrilske feberkurver, når favorittlåta fikk poeng. Gratulerer med dagen! Ja-a-a!

Stor innsats for norske musikere

Det var ikke spesielle musikkprogrammer for ungdom før Vidar dukket opp. Han startet med Ti skuddet i 1965. De fleste forbinder ham med slagere, men han har gjort en stor innsats for norske musikere og artister, ved å presentere dem i programmene sine.

Og kongstanken?

– Det er viktig å få fram norske musikere og artister, særlig om de synger på norsk! Mange sier de ikke kan uttrykke nyanser på norsk, derfor tyr de til engelsk. Men det KAN de! sier Vidar bestemt.

– Norsk ER nyansert!

LES OGSÅ: Vidar sjarmerte Margit (103)

Toner, ord og medalje

Mange musikere var møtt fram for å gi ham sin hyllest. Stein Ingebrigtsen tro til med gode gamle «Landevei»; en norsk versjon av slageren «Country Road». Mimreverdig!

Bjøro Håland kom med dyp stemme og hvit cowboyhatt – og de tre første slagerne sine, Han får stadig damer til å gispe og stønne, hørte vi.

«Jeg elsker deg fordi at du er du-u-u. Sånn er det, Vidar!» sa han og ga kompisen en god klem.

Halvdan Sivertsen, og Flettfrid… Alle ga sitt besyv med. Et absolutt høydepunkt var Karl Erik Harr som leste eget dikt spesialskrevet til Vidar, og hans kone Kari Nygaard som sang Harrs Bilder i seil, tonsatt av Ola Bremnes. Nydelig!

Men Vidar skulle hylles, ikke bare i toner, men også i ord. Hans nære medarbeider i alle år, Philip Kruse, takket ham fordi han alltid har brukt live musikk i programmene sine. Leder for Seniorsaken, Tore Henning Larsen, takket for Vidars utrettelige innsats for seniorene – de utgjør snart halvparten av befolkningen!

– Gratulerer med de 70, alt før 50 er bare en oppvarming, bemerket han.

– Musikkvalget ditt har satt sterkt preg på P2, sa Ola Johnsrud.

– Vidar har svart belte i allsang, sa Arve Sigvaldsen fra platebransjen.

Kringkastingssjef Bjerkaas takket for hans store innsats, og overrasket Vidar med å overrekke Kongens fortjenstmedalje! Trampeklapp og applaus – som i italiensk opera!

EN av musikerne, Øyvind Sande, leste opp pussige ting Vidar hadde kommet til å si i full fart:

«Spill fortere enn 3/4 takt, men ikke så fort som 4/4!».

Lokalpatriotisk: «Alle fra Horten; ha en god tur hjem! Dere fra Rykkinn eller andre steder: Takk for i dag.»

Tove Lønn-Arnesen og Herman Gran hadde klippet sammen smakebiter fra de populære programmene. Puslespill, Barne-TV, Melodi GP, Da Capo – kanskje hans mest populære noensinne? – Midt i trafikken, Musikktelefonen, Alle tiders blinkskudd osv. En fin kavalkade av programminner.

Det falt i svært god jord: «Å, husker du det? Det hørte jeg alltid på!» osv. Norsktoppen, Ungdommens Radioavis … Man kan ramse opp programgodbiter til det blir kveld!

Alf Prøysen anbefalte Vidar til å synge barnesangene sine. «Han skjønner at det ikke er bare å flire og si dikkedikk,» sa Prøysen.

Brubygger gjennom allsang

«Kvart menneske er ei øy, så det må bruer til,» skrev Tarjei Vesaas.

Vidar skaper bruer av sang! Uansett alder eller herkomst – med sitt vesen skaper han bruer mellom hvem det skal være. Eviva Vidar!

En mentometeravstemning for Vidar ville ha nådd maks!

Som en av talerne sa: Lykke til med de neste 70! Om han slutter offisielt, vil vi nok stadig høre fra ham. Ikke bare i kraft av hans dyktighet, men for det mennesket han er. Og han har lovet å dra landet rundt med Philip og lage mer Da Capo!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere