RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lars Buer, daglig leder for dynamittjentene til Røa, der han trives aller best, på Røa! Foto: Fredrik Eckhoff
Lars Buer, daglig leder for dynamittjentene til Røa, der han trives aller best, på Røa! Foto: Fredrik Eckhoff

Alltid på farten

Lars Buer (52) løper inn og ut av dører hele dagen. Når han ikke ser Dynamite Girls i aksjon, eller sitter i ro på kontoret sitt – om natten!

RØA: Kanskje kjenner du Lars Buer, det er det mange som gjør. Hvis ikke, har du helt sikkert sett ham gående, pratende eller småløpende på kryss og tvers av Røa, i den lett gjenkjennelige røde boblejakken og med smilet på lur.

Over til Lars

Lars er høyt oppe når han kommer inn døren. Han kommer nesten rett fra bortekampen i Champions League, der Røa-jentene klarte å gå videre til kvartfinalen, den beste prestasjonen til et norsk damelag på mange, mange år. Seiersrusen etter serie- og cuptriumfen har heller ikke lagt seg.

- En syk prestasjon, en syk prestasjon! Jeg er helt der oppe, sier Lars mens han dumper ned i stolen.

- Jeg tenkte vi kunne snakke om deg denne gangen... 

- Jaha? sier Lars. Han innser, kanskje litt motvillig, at han ikke bare får lov til å snakke om yndlingstemaet.

Da Lars vokste opp i Aslakveien 15, var det ikke jente- eller damefotball som sto i hodet på ham. Men fotball ble det mye av. Med faren Willy som var svært aktiv i fotballmiljøet i Røa IL, bodde Lars nærmest på banen. Det ble fotball om sommeren og bandy om vinteren.

Og basket i Persbråten, håndball på skolelaget, slalåm i Ready. Også gikk han masse langrenn. Og hoppet på ski med Olav Hansson!

-Ja, vi var uatskillelige i mange år, forteller Lars.

Til slutt var det bandyen som "vant". I Røa ILs storhetstid som bandylag på 80- og 90-tallet var Lars en viktig brikke.

- Var du en stjerne på laget?

- Jeg var vel ikke akkurat en bandystjerne. Faktisk syntes jeg fotball var morsommere, men det var vanskelig å kombinere. Det var jo morsomt å spille i eliteserien i bandy, sier han og roser miljøet som var rundt bandylaget.

- Det var litt sånn som det er på damelaget i fotball i dag. Det var sosialt, vi tok vare på hverandre, vi blødde for drakta, sier Lars som spilte på førstelaget helt frem til han var 38.

Bygget opp firma

Men det ble tid til utdannelse også mellom alle idrettsaktivitetene. Lars er ingeniør og har en lang periode bak seg innen blant annet vann- og avløp og renseanlegg. I 1990 startet han et eget selskap, Ami (AS Miljøindustri), hvor de bygde og prosjekterte renseanlegg.

- Vi gjorde det kjempebra, bygde opp firmaet til å ha 14 ansatte, og så solgte vi det. Da hadde flere av de store luktet på oss, blant annet Kværner. Vi solgte firmaet til Goodtech, forteller han.

I avtalen med Goodtech forpliktet Lars seg til å jobbe videre i firmaet de neste fem årene, men en tragisk ulykke skulle snu livet hans på hodet.

Tragedie og vendepunkt

I 1997 ble Lars' og kona Annes sønn Tobias (3) påkjørt og drept ved familiehytta på Sørlandet.

- Han gikk alltid rundt med en ball, forteller Lars. Tobias mistet ballen og løp ut i veien. Der ble han påkjørt.

- Det er slik ingen tenker kan skje. Eller man tenker i hvert fall "det kan ikke skje oss". Sånn tenkte vi også. Det er rett og slett for grusomt at sånt kan skje, for stekt, sier han.

- Hvordan er det mulig å komme seg gjennom en sånn tragedie? 

- Alt ramlet sammen, hele livet. Heldigvis hadde vi Fredrik (dengang 5, nå 17, red.anm). Han holdt oss i gang, forteller Lars.

- Vi fikk noen råd fra en prest på sykehuset. Han sa at vi måtte dra Fredrik inn, la ham få vite hva som hadde skjedd, involvere ham. Slik klarte vi å redusere den traumatiske opplevelsen hans, mener Lars.

- Samtidig ble dette et slags vendepunkt for meg, sier han.

Han valgte å slutte i jobben.

- Jeg våknet etter omtrent et år og så meg rundt. Jeg fant ut at det var helt feil å fortsette i firmaet, jeg måtte begynne på nytt.

Han gikk inn som arbeidende aksjonær i et firma som het Klean, som drev med desinfeksjon av overflater. Der jobbet han mot helsesektoren.

- Men firmaet viste seg ikke å være kommersielt levedyktig, og dermed måtte jeg se etter noe nytt, sier han.

Så ble det fotball!

Dermed var det duket for idrett igjen. Året var 2004, og Lars hadde bestemt seg for at nå måtte det bli noe helt annet.

- Jeg fant ut at jeg måtte holde på med noe som hadde med barn eller ungdom å gjøre, eller idrett, noe som kunne gi meg påfyll, ikke bare tappe meg, sier han. Lars ble spurt om han ville gå inn som daglig leder i Røa IL, og ganske raskt kom NFF på banen med prosjektet som støttet daglige ledere for lagene i Toppserien for kvinner.

- Røa hadde kommet til cupfinalen i 2004, og ingen visste helt hva som skulle gjøres, de hadde aldri vært i en cupfinale før!

Før han visste ordet av det, var det damefotball som var hans greie, og det har vært det siden. Han har vært med suksessen de siste fem årene, med flere serie- og cuptriumfer som resultat.

- Damefotball er verdens raskest voksende idrett, påpeker han.

- Hva har vært høydepunktet i årets sesong?

- Cupfinalen er jo det aller morsomste, sier han, men vil heller snakke om miljøet blant jentene.

- Jeg er utrolig imponert over hva de legger ned av tid og innsats, over holdningene deres, iveren og evnen til å ta vare på hverandre, sier Lars Buer, som mener Akersposten valgte feil overskrift på forsiden i forrige ukes avis ("Den siste festen?", red. anm.), der vi fokuserte på at dette kan være siste sesong for flere av de beste på laget.

Flere fester?

Lars tror Røa har en solid fremtid, og han minner om at jentene snart skal ut i kvartfinalen i Champions League.

- Så det kan snart bli flere fester! smiler han, før han må ut av døren igjen. Noen venter ham på Slemdal. Kanskje en potensiell sponsor? Vi lar ham løpe av gårde i den røde boblejakken, det er såvidt vi får tid til å knipse et bilde av ham på vei ut døren.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere