Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Alna granskes etter sykehjems-nei

Fylkeslegen vil undersøke om det var riktig av Bydel Alna å gi kvinnen avslag på sykehjemsplass. (Illustrasjonsbilde).
Fylkeslegen vil undersøke om det var riktig av Bydel Alna å gi kvinnen avslag på sykehjemsplass. (Illustrasjonsbilde).
En 77 år gammel kvinne bosatt i Bydel Alna døde onsdag formiddag av alvorlige brannskader etter å ha satt fyr på seg selv.

BYDEL ALNA: Det var Dagbladet som denne uka brakte nyheten. Ifølge avisen hadde familien lenge forsøkt å få sykehjemsplass til kvinnen, som nesten var blind, og som hadde kols, kreft og demens.

Avslag på sykehjemsplass

Senest i forrige uke skal Bydel Alna ha gitt muntlig avslag på sykehjemsplass. Få dager senere satte kvinnen fyr på seg selv ved et uhell da hun skulle tenne seg en røyk.

Kvinnen skal ikke ha klart å komme seg opp av stolen da blusen hennes tok fyr. Naboer brøt seg til slutt inn hos kvinnen etter at de hørte brannvarsleren.

Kvinnen ble sendt til Haukeland universitetssykehus, men livet stod ikke til å redde.

– Dette har ikke mamma fortjent, sier døtrene til Dagbladet.

Avviser ventelister

Avdelingssjef i Bydel Alna, Bjørg Torill Madsen, avviser lange ventelister for å få sykehjemsplass.

– Vi opplever ikke mangel på plasser. De som trenger det, får plass. Vi har ikke ventelister, og behandler søknader kontinuerlig. Er man i stand til å være hjemme, prøver man ut hvordan det går først. Når det gjelder kortidssplasser er det ventetid på omtrent tre uker. Men vi har også mulighet til å skaffe plass på veldig kort varsel, sier hun til Dagbladet.

Skal granskes

Ifølge NRK Østlandssendingen ser fylkeslege Petter Schou svært alvorlig på hendelsen. Han har nå bedt om en rapport fra bydelen for å finne ut om avslaget på sykehjemsplass var feil.

– Vi er uenig med bydelene og kommunen i rundt en tredjedel til halvparten av sakene vi får innklagd, og mener at personene burde ha fått sykehjemsplass, sier Schou til Østlandssendingen.

Helsebyråd Sylvi Listhaug innrømmer at terskelen for tildeling av plass er for høy.

– Generelt sett er terskelen for å få sykehjemsplass for høy. Nå må vi følge opp at bydelene gir riktige vurderinger. Både bydelen og fylkesmannen skal gjennomgå saken, så nå må vi avvente konklusjonen inntil de ha sett nærmere på den, sier Listhaug i en kommentar til Østlandssendingen.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!