RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

INGEN KUTT: – Trygt og godt, men kanskje ikke så morsomt, oppsummerte bydelsdirektør Erik Kjeldstadli budsjettforslaget under pressekonferansen. Her flankert av Børge Ingvaldsen og Knut Røli. Foto: Anita L. Hanken.
INGEN KUTT: – Trygt og godt, men kanskje ikke så morsomt, oppsummerte bydelsdirektør Erik Kjeldstadli budsjettforslaget under pressekonferansen. Her flankert av Børge Ingvaldsen og Knut Røli. Foto: Anita L. Hanken.

Alna trenger ikke kutte mer

Bydel Alna går så bra at det ikke er nødvendig med flere kutt. Bydelsdirektørens budsjettforslag ble i stedet hyggelig lesning.

BYDEL ALNA: Med et overskudd på 43 millioner kroner kan bydelen begynne å senke skuldrene etter flere år med innsparinger.

Budsjettforslaget som ble lagt fram for bydelspolitikerne torsdag kveld inneholdt i stedet forslag til nysatsinger.

Får større inntekter

Bydelen har de siste årene knepet inn 70 millioner kroner for å møte framtidige utfordringer knytta til kostnader ved Haugentunet, endringer i kriteriesystemet og effektiviseringskrav.

– Det har vært et bra år. Vi jobber videre med omstillingsprosessen i 2010, men vi begynner å se slutten. Men vi trenger ikke nye kutt nå, for de tok vi allerede i vår, sier bydelsdirektør Erik Kjeldstadli.

Nå ser det dessuten ut til at utfordringene ikke blir så tøffe likevel. Økt skatteinngang i Oslo gjør at byrådet har løsnet grepet om pengesekken.

Leder av bydelsutvalget Knut Røli (Ap) mener likevel ikke at de har foretatt unødvendig tøffe kutt tidligere.

– Nei, vi visste at vi ville få mindre penger. Men det har blitt en slakere utforbakke enn vi hadde ventet, sier han.

Røli mener det ikke er grunn til å peke på at bydelen sitter for godt i det.

– Vi har tidligere fått ros fra byrådet for god økonomistyring, og vi har redegjort for hvordan vi har planlagt. Da er det ikke kollegialt å komme med slengbemerkninger, sier Røli.

– Janteloven kan være ganske sterk, supplerer bydelsutvalgets nestleder Børge Ingvaldsen (H).

Flere sykehjemsplasser

Bydel Alna har blant annet fått 17-18 millioner kroner mer til sykehjemsplasser. Bydelsdirektøren foreslår derfor å øke antall sykehjemsplasser fra 388 til 395.

– Alna har allerede en høy dekningsgrad på 22-23 prosent i forhold til andre bydeler, som har rundt 18-19 prosent. Vi har heller ikke mange klager, sier Kjeldstadli.

Bydelsdirektøren foreslår mer midler til institusjonsplasser, hjemmetjenesten og prosjektet «Varig tilrettelagt arbeid». Han vil også opprette seks nye årsverk:

- 1 stilling som Nav-veileder for ungdom.

- 0,5 stilling som Nav-koordinator.

- 1 stilling som boligframskaffer.

- 1 stilling som teamleder ved pedagogisk fagsenter.

- 1 stilling som miljøterapeut på Gjestehuset.

- 1 stilling som kvalitetsrådgiver.

- Øke stillingen som bydelsoverlege fra 40 til 100 prosent.

– Ved å opprette disse nye stillingene kan vi satse mer på forebyggende. Det betyr at vi kan slippe utgifter på andre felt, sier Knut Røli.

– Vi styrker fattigdomssatsningen, og ønsker å nå fram til de unge tidligere, sier Kjeldstadli.

– Ingen fakkeltog

Budsjettforslaget kom imidlertid ikke som en stor overraskelse på politikerne i kveldens møte. Gjennom flere lukkede budsjettmøter har politikerne allerede signalisert overfor bydelsdirektøren hva de ønsker.

Ingvaldsen tror derfor ikke det blir vanskelig å enes om budsjettforslaget.

– Det jobbes godt i bydelen, og jeg syns vi kan ha hatten høyt på. Vi driver bydelen nøkternt, og sløser lite. Bydelsdirektøren og hans team fortjener også ros for å være lydhøre overfor de politiske signalene. Prosessen har vært god i forkant, sier han.

Bydelsutvalget skal behandle budsjettforslaget 17. desember.

– Det blir nok ingen fakkeltog for dette budsjettet, sier Knut Røli.

– Nei, jeg blir forundra dersom det blir mye rabalder når vi skal legge vår politiske hånd på verket i desember, sier Ingvaldsen.

I mars neste år kan det imidlertid komme endringer når regnskapet for 2009 er klart.

Bydelsdirektøren har flere forslag dersom bydelens økonomi utvikler seg positivt. Nytt dagsentertilbud i Gransdalen og omsorg pluss-boliger på Furuset kan bli aktuelt å diskutere neste år. Bydelen ønsker seg også et nytt områdeløft på Lindeberg dersom mulighetene åpner seg for det.

Bydel Alna har forøvrig et nettobudsjett på 1,069 milliarder kroner for 2010.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere