*Nettavisen* Nyheter.

Alnabruminner i bok og bilde

Kunstneren Grete Marstein tok med publikum på en mimretur om Alnabru på 1950-tallet

Bjerke:Lørdags bokkafe på Bjerke bibliotek ble en helt spesiell opplevelse for de som møtte opp. Malerkunstneren Grete Marstein presenterte utvalgte bilder fra hennes utstillingsprosjekt Alnabrubilder.
- Det er en helt personlig opplevelse om hvordan det var å vokse opp på Alna på 1950-tallet. Noen av bildene som jeg bruker i utstillingen er tatt av mine foreldre. Da jeg så de bildene, forsto jeg at mine barndomsminner er helt forskjellige fra deres. Det er en helt tydelig forskjell mellom barnas og foreldres blikk, sier Marstein.

Utstillingen som ble bok

Helgens utstilling var et utvalg av bilder som ble vist tidligere på Galleri Norske Grafikere tidligere i høst. Til utstillingen har Marstein laget en bok. Boken er en selvbiografisk historie om å vokse opp i utkanten av Oslo i femtiårene, kombinert med et blikk på situasjonen i det samme området i dag.
- Barndommens Alnabru finnes ikke mer. Bare kjerneområdet av tettstedet Tittut står igjen. Om du finner det der det ligger skjult bak store støyskjermer, industri- og forretningsgårder. Nå er en del av støyskjermen fjernet, men man må være lokalkjent for å finne frem, sier Marstein.
Kunstneren tok besøkende med på en nostalgisk reise tilbake i tid. Hun fortalte om den tiden da det ikke fantes barnehager i området og vaskemaskin og støvsugere var stor luksus.
- Det var ingen behov for barnehager. Mødrene var hjemme og passet på barn på 1950-tallet. I hele borettslaget hadde vi kun to biler. Det var trange tider rett etter krigen.

Gjenskapte bilder

Mange av bildene vist på utstillingen er autentiske bilder fra den tiden. De bildene av Alna som ikke finnes gjenskapte Marstein selv i tresnitt.
- Jeg fant ingen bilder av blomsterprakten langs Loelva og teppene med hvitveis i skogen. Den lange bjerkealleen, med lyset, silt gjennom grenverket, som dannet dansende lysflekker på bakken. Ikke noe av dette finner jeg igjen i fotografiene. Det er disse minnene jeg har gjenskapt i tresnitt og tekst.
Marstein mimret sammen med publikum om en trygg oppvekst på Alna den gang.
- Manglende vilje eller evne hos politikere har gjort området til en getto. Det var noen politikere som på alvor foreslo tvangsflytting av hele området. Et lite samfunn omgitt av småindustri og bondegårder i femtiårene, ble til et sentrum for logistikk, transport og varehus. Bildene til Grete Marstein er med på å bevare minnene om de tidene da det rant en elv gjennom Alnabru.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag