Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Alpinklubb ekskludert og politianmeldt

Alpinklubben som er under etterforskning, har holdt skikurs i Tryvann og Grefsenkollen.
Alpinklubben som er under etterforskning, har holdt skikurs i Tryvann og Grefsenkollen. Foto: Foto: Alexander Synstad
Sist oppdatert:
Alpine Sportsklubb Oslo har levert falsk dokumentasjon for å få utbetalt offentlige midler, sier Oslo Idrettskrets. Det dreier seg om flere hundre tusen kroner.

Generalsekretær i Oslo idrettskrets, Ingrid Tollånes. Foto: Norges idrettsforbund Foto: Foto: Norges idrettsforbund

Alpinklubben som er under etterforskning, har holdt skikurs i Tryvann og Grefsenkollen. Foto: Alexander Synstad

OSLO VEST: Den Slemdal-baserte klubben ble ekskludert fra Norges Idrettsforbund (NIF) i et møte i Oslo Idrettskrets (OIK) den 13. januar i år. Vedtaket er påklaget av Oslo Alpine Sportsklubb (ASO) og ligger nå til endelig avgjørelse hos NIF. Medlemskapet i forbundet er gyldig inntil endelig avgjørelse er tatt.

400 000 kroner

– Saken er så alvorlig at vi også har anmeldt forholdet til politiet, sier generalsekretær i OIK, Ingrid Tollånes.

– Hvor store beløp er det snakk om at klubben kan ha fått i offentlig støtte/spillemidler med bakgrunn i falsk dokumentasjon?

– Det er snakk om flere hundre tusen kroner, cirka 400 000 kroner som er utbetalt bare de siste tre årene. I tillegg kommer store summer som klubben har forsøkt å få utbetalt gjennom tilsvarende dokumentasjon, sier Tollånes.

Sportsklubben er aktiv i vår del av byen og har postadresse på Slemdal. Den holder alpinkurs i Tryvann, Grefsenkollen og Ingierkollen under ulike navn. OIK begrunner klubbens tap av medlemskap med at klubben har levert inn villedende og falsk dokumentasjon for å få utbetalt offentlige midler.

– OIK har i tillegg siden mars i fjor sendt flere brev til klubben for å få skriftlige svar på en rekke spørsmål rundt klubbens drift, uten å lykkes. Alle idrettsklubber plikter å svare overordnede idrettsmyndigheter når de blir bedt om det. Dette har hjemmel i Idrettsforbundets lov, sier Tollånes.

Ubehagelig situasjon

– I OIKs vedtak står det at "Medlemmer av Alpine Sportsklubb Oslo forbys å oppsøke Osloidrettens hus. Dersom forbudet brytes, anmeldes personene til politiet." Hva er årsaken til det?

– I forbindelse med saken dukket ett av medlemmene opp på mitt kontor. Det oppsto en ubehagelig situasjon. Det er alt jeg vil si om dette, sier Tollånes.

– Helt ukjent for oss

– Et påmeldingsskjema vedrørende skikurs blir distribuert gjennom skolene. Skjemaet skal sendes til "Alle barn på ski" med undertitler som "Storbyprosjektet" og "Idrett i skolen". Det står også at det er en ideell organisasjon støttet av blant annet Norges idrettsforbund og Norges skiforbund. Telefonnummer som er oppgitt er det samme som Alpine Sportsklubb Oslo. Er dette skikurs som støttes av OIK?

– Nei, det er ikke støttet verken av oss eller forbundet. Dette har vi sagt fra om flere ganger. "Alle barn på ski" er et prosjekt som er helt ukjent for oss, i likhet med at Storbyprosjektet ikke har noe med dette å gjøre. Det er heller ikke noe kommunalt prosjekt som heter "Idrett i skolen". De vil ikke høre på overordnede idrettsmyndigheter. Samtidig er det et problem for kursdeltakerne at når de får en faktura eller andre henvendelser fra denne klubben, så er det bare undertegnet med klubbens navn uten at det går frem hvilke personer de skal forholde seg til, sier Tollånes.

– Det står også at de er best på pris og kvalitet og har dyktige trenere fra Norges Skiforbund.

– Jeg vet ikke hvor de har dette fra, sier Tollånes.

Det står også at påmelding til kurset inkluderer medlemsavgift og forsikring. Det kommer ikke frem hva man blir medlem av. "Alle barn på ski" er ikke registrert i noen offentlige registre.

Ikke velkommen i skisentrene

Det hører med til historien at klubben ikke er velkommen verken i Tryvann Vinterpark eller Grefsenkollen siden i fjor høst, men har fått fortsette virksomheten inntil videre.


– Vi har fått flere henvendelser fra skisentrene om at klubben ikke driver etter skisentrenes prinsipper og retningslinjer. De mener det er lite de kan gjøre så lenge klubben er medlem av NIF. Jeg mener at skisentrene kan ta en avgjørelse på selvstendig grunnlag, i og med at de er privat drevet, sier Tollånes, som også har fått henvendelser fra foreldre som har vært misfornøyd med klubbens praktisering av skikurs.

– På klubbens hjemmeside står det at Alpine Spk er blitt en av de største alpinklubbene i landet. Har klubben mange aktive utøvere?

–Klubben har registrert én aktiv konkurranseutøver , men har mange barn på skikurs gjennom sesongen, sier Tollånes, som håper at politiet vil ta den anmeldte saken på alvor.

Sette en standard

– Det er viktig at denne saken blir grundig etterforsket. Vi må få satt en standard, som hindrer at useriøse aktører utnytter det regelverket som skal komme idrett for barn og unge til gode. Samtidig vil jeg gjøre styremedlemmer i denne og andre klubber oppmerksom på hvilket ansvar som hviler på styret. Styret holdes ansvarlig for regnskap, årsrapporter, budsjetter og andre opplysninger som meldes til idrettskretsen, sier Tollånes.

Ullern Avis Akersposten har gjentatte ganger ringt nummeret til Alpine Sportsklubb Oslo fra fasttelefon uten å få svar. Etter å ha gått over til å ringe fra privat mobiltelefon får vi svar av den som tar telefonen at det først er feil nummer, neste gang at den må være viderekoblet feil. Vedkommende som tar telefonen er ukjent med Alpine Sportsklubb Oslo.

Advokaten som representerer klubben i saken, svarer ikke på henvendelse.

Delta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Delta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!