*Nettavisen* Nyheter.

Alt er jo bedre enn fuckin' Kaiser Chiefs

Det er altfor mye pretensiøst vås i rocken, mener Liam Gallagher

Norgesaktuelle Liam Gallagher er faktisk glad for at Blur har varslet gjenforeningskonsert.

Klikk på bildet for å forstørre.

KLAR FOR NORGE: 27. januar spiller Oasis i Oslo Spektrum for tredje gang. Det hviskes også om en mulig norsk festivalkonsert til sommeren. (Foto: BonnierAmigo)

Klikk på bildet for å forstørre.

SINGSTAR: Ordene "sing" og "song" figurerer i alle de tre låtene Liam Gallagher har skrevet til Oasis' siste album. Å synge er det som gir meg kicks i livet, sier han. (Foto: BonnierAmigo)

Jeg er faktisk glad for at Blur er tilbake. Oppriktig talt. Alt er jo bedre enn fuckin' Kaiser Chiefs, sier Liam Gallagher, en mann som ikke er kjent for å spare på konfekten.

Tirsdag 27. januar er Oasis tilbake i Oslo Spektrum. Konserten nærmer seg utsolgt, og Liam Gallagher ser fram til enda en kveld med supersonisk Marshall-trøkk i ryggen, tribunefeber på fotballrefrengene og den fantastiske følelsen av å være uovervinnelig.

Gir meg kick

"In my mind my dreams are real" synger han i "Rock'n'Roll Star", som i 15 år har vært åpningslåt når Oasis har stått på scenen. Det er ikke bare inni hodet til Liam denne drømmen har vært og fortsetter å være virkelig.

Det er dette som gir meg kicks i livet: Å spytte ut Oasis-sanger fra scenen, forteller han avmålt imøtekommende på telefon fra Tyskland.

Skru klokka fram noen timer, og Liam planter hånda på velkjent vis i baklomma, angriper mikrofonen med dødsforakt, klar for å sette Dresden i flammer.

Hvilke følelser kjenner du inni deg når du synger live? Opprør? Sinne? Kjærlighet? Overlegenhet?

Sinne! Definitivt. Det er det jeg føler mest av. Jeg vet ikke hvorfor, eller hvor jeg henter det fra.

Kan det hende at du blir påvirket av aktuelle nyheter, som TV-bilder av lidelser i Gaza, eller historier om hvordan finanskrisen har gått utover folk fra arbeiderklassen hjemme i England?

Nei, det har ingenting å gjøre med hva som måtte foregå i verden. Dette sinnet er en følelse jeg henter inne i meg selv.

Live Forever

Sannsynligvis var det Liam Gallaghers kraftvokal, karisma og arroganse mer enn storebror Noels låttjuverier fra The Beatles til The Rutles som midt på 90-tallet var i ferd med å gjøre Oasis til The Biggest Band In The World.

Men som vi vet: Brødrene Gallagher klarte å rote bort verdensherredømmet i en tabloidstorm av søskenhoggeri, kokainmisbruk og barnslige nykker.

De neste platene som kom, er på ingen måte klassikere. Likevel har Oasis klart å beholde mye av appellen. Deres to siste album, "Don't Believe The Truth" (2005) og "Dig Out Your Soul" (2008), har gitt dem et massivt løft, i hvert fall i England.

Underveis har Oasis blitt et mye mer demokratisk band.

Det er for eksempel Liam som har signert den nye singelåten, "I'm Outta Time".

Vokalisten som aldri sang annet enn det storebroren serverte ham, har etter tusenårsskiftet blomstret som låtskriver. Totalt har han fått 14 egne komposisjoner utgitt på plate.

Jeg synes det er vanskelig å skrive, sier Liam.
Veldig vanskelig å få sagt det jeg virkelig har lyst til å si.

Married With Children

Liam Gallagher var bare 21 år da Oasis debuterte med "Definitely Maybe" i 1994.

Han framsto som en 90-tallets missing link mellom John Lennon og Johnny Rotten, både på grunn av snerten i stemmen og den tabloidvennelige evnen til å forarge.

Nå går det mye lenger tid mellom hver gang vi kan lese om Liam i sladrespaltene. Han er blitt 36 år, Noel enda eldre, og begge er forlengst "Married With Children".

Brødrene har lært seg å gjennomføre lange turneer uten å krangle så heftig at den ene plutselig hopper av.

Det eneste sensasjonelle vi har hørt om på evigheter, var da Noel ble antastet av en publikummer i Toronto sist september, med kansellering av flere konserter som resultat.

Noel er helt fin nå. He's back to his own miserable self, kan Liam berolige foran norgesbesøket.

Wonderwall

Settlister fra foregående konserter gir grunn til å forvente en 50/50-miks av gullalder-Oasis (1994-95) og låter fra epoken med Gem Archer og Andy Bell på laget (de to "nykommerne" har faktisk tiårsjubileum som Oasis-medlemmer). Den låten gruppa aldri vil slutte å bli avkrevd, er "Wonderwall".

Hva synes du om de mange coverversjonene som er utgitt av "Wonderwall" fra Ryan Adams' trubadurvariant til The Mike Flowers Pops' easy listening-slager?

Noel er nok mer begeistret enn meg for Ryan Adams-versjonen. Men Mike Flowers Pops' synes jeg er morsom, sier Liam.

Selv skulle han egentlig ikke ha sunget denne låten i det hele tatt. Noel hadde tenkt å gjøre det selv, men i studio valgte han å la Liam ta over jobben, kanskje et taktisk trekk for å få synge "Don't Look Back In Anger" uten motstand.

I ettertid har "Wonderwall" solgt over en million i England, men er pussig nok ikke blant de åtte Oasis-singlene som har toppet listene i hjemlandet (Det er heller ingen av de fire singlene fra deres høyest elskede album, "Definitely Maybe").

Hvilken status tror Liam at "Wonderwall" ville hatt i dag om det var Noel som sang den på plate?

Den hadde vel hørtes mer ut som Ryan Adams, sier lillebror lakonisk.

Standing On The Shoulders Of Giants

Det skal Oasis ha: Om de er aldri så store skrytepaver, har de alltid sørget for å gi honnør til The Beatles, The Stone Roses, og alle de andre bandene de "står på skuldrene til".

Nå er de selv i ferd med å få en rolle som elder statesmen i britisk rock. En helt ny generasjon NME-hypede jyplinger signaliserer hvor høyt de setter Oasis. Hva mener Liam Gallagher er bandets viktigste bidrag til rockhistorien?

Det er vel ikke opp til meg å bedømme dette. Men OK: Jeg er stolt av enkelheten, den måten Oasis har forenklet alt fra det musikalske uttrykket til sceneforestillingen, sier han.

Og fortsatt finnes det altfor mye pretensiøst vås i rocken!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.