*Nettavisen* Nyheter.

Alt klart for nytt Munch-museum

Dagens forlik medfører at et nytt bygg for Munch-museet kan stå klart i Bjørvika i 2014/2015. Her et bilde fra dagens museum på Tøyen. Museets informasjonssjef, Sture Portvik, betrakter enigheten mellom byråd og Riksantikvaren som svært gledelig. Foto: Arkivfoto

Riksantikvaren og byrådet er i mål med en forliksavtale om reguleringsplanen for Munch-Deichman.

Klikk på bildet for å forstørre.

Byrådsleder Stian Berger Røsland (H).

Klikk på bildet for å forstørre.

Riksantikvar Jørn Holme.$PHOTOHEADER_ON$$PHOTOHEADER_OFF$

OSLO: – Vi har kommet frem til en løsning for et nytt Munch-museum i Bjørvika. Munchs kunst er Norges viktigste bidrag til verdens kulturarv, og med dagens avtale gir vi arven fra Munch det museet den fortjener, sier byrådsleder Stian Berger Røsland (H).

Krevende forhandlinger

Riksantikvar Jørn Holme og byrådsleder Røsland har etter krevende, men konstruktive forhandlinger blitt enige om et forlik for reguleringsplanen for deler av Bjørvika, meddeles det i en pressemelding.


Avtalen innebærer enighet om at Riksantikvaren trekker sin innsigelse mot Munch/Deichmans-planen. Riksantikvaren ser ikke på dette som et nederlag:

– Nei, vi er veldig fornøyde. Innsigelsene var knyttet til et stort blokkerende volum, men dette har blitt kompensert med tilsvarende åpning mot fjorden, sier Holme til Dagbladet.

Videre er partene blitt enige om at Riksantikvaren ikke skal fremme den varslete innsigelsen mot reguleringsplanen for Operaallmenningen. Avtalen innebærer også at byrådet fremmer en ny reguleringsplan for Kongsbakken med en dobling av parken.

Oslo som kulturhovedstad

– Det å realisere det nye Munch-museet er viktig for byen, og viktig for byrådet. Med avtalen i dag, er jeg sikker på at vi vil lykkes, sier byrådsleder Røsland og legger til:

– Store byutviklingsprosjekt reises sjelden uten politiske debatter og stort engasjement. Nå håper jeg vi alle kan samles om dette viktige prosjektet, til det beste for Munch- og Stenersens arv og Oslo som kulturhovedstad.

Gledelig

Sture Portvik er informasjonssjef ved Munch-museet. Han er opprømt over meldingen fra pressekonferansen på rådhuset.

– En veldig gledelig nyhet for oss. Dette kan bety at de opprinnelige planen kan følges, med nytt bygg i Bjørvika i 2014/2015, sier Portvik.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.