RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Alt som var...er fortsatt

Fotografi, maleri, grafikk og installasjoner. Gro Mukta Holter er årets første kunstner på Bymuseet.

FROGNERPARKEN: Gro Mukta Holter er en allsidig kunstner som er utdannet ved Kunsthøyskolen i Oslo, avdeling Tekstil. Holter har deltatt i en rekke separat- og kollektivutstillinger i inn og utland, blant annet i flere store designprosjekter i Norge, Sør-Afrika og i Bangladesh.

Hennes arbeider er en blanding av det figurative og nonfigurative, som hun balanserer på sin særegne måte. Holter er en nysgjerrig kunstner, alltid på utkikk etter inspirasjon. I hennes arbeider finnes også referanser til andre kulturer, media, kunst- og motemagasiner, internett, film og litteratur. At hun også er godt orientert i den moderne kunsten gir seg til uttrykk ved at arbeidene bærer spor av ekspresjonisme og surrealisme. Kunstnerens verden er både magisk og drømmeaktig og til tider litt nostalgisk.

Identitet og historie er den røde tråden gjennom alle Gro Muktar Holters arbeider. De store maleriene består av flere overmalte lag og som oftest jobber hun på flere arbeider samtidig. De mange lagene gir tilskueren en del av gåten bak det drømmeaktige sløret. Hun stiller tilskueren eksistensielle spørsmål og inviterer til refleksjon rundt egen identitet. Holter er født i Dhaka, Bangladesh, og ble adoptert til Norge da hun var elleve måneder gammel. Spørsmål om identitet er sentralt for henne. Hvor mye bestemmer biologi, arv og miljøformingen av våre personligheter? Hvordan blir minner ivaretatt og videreformidlet?

Symbolikk er også sentralt. Fugleburene i «Everything That Was, Still Is - The Burning Heart» forteller om stengsler, om egne verdener. Trær er ofte brukt som symboler på liv, det samme gjelder for kvinner. Kombinasjonen av kvinnen og trær forsterker hverandre. Neonfargene speiler reklamenes språk og de banale sannhetene som blir fortalt gjennom dem. Mens de sobre, utvannete fargene trekker oss tilbake i tid, til det som en gang var virkelig for dem som levde da, men som nå nesten er glemt.Oslo Museum har invitert Gro Mukta Holter til å ta et dypdykk i museets magasiner. Målet er å finne ut hva i museets samlinger som eventuelt inspirerer en kunstner. Holter har funnet frem gjenstander som hun setter inn i en ny kontekst, inn i installasjonen. Som kunstner ønsker hun å gi nytt liv til gjenstandene, fornye deres identitet og gi kraft til deres symbolske verdi.Utstillingsåpning 19. mars.

Kilde: Oslo Bymuseum

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere