*Nettavisen* Nyheter.

Alternativ jul for 36. gang

Også hjemløse, rusmibrukere og andre som mangler et sted å være, skal feire julaften. Alternativ Jul arrangeres nå for 36. året på rad.

SENTRUM: Nestleder Nina Th. Thorsen går travle dager i møte når det omfattende julearrangementet Alternativ Jul skal planlegges og avvikles.
Sammen med sponsorer, frivillige og ikke minst gjester, viser Thorsen at juletiden også er tid for nestekjærlighet. Stadig flere legger julefeiringen til det populære arrangementet.
Nye lokaler
Alternativ Jul har nemlig vokst seg stort siden starten. Dessverre, kan man vel si. I fjor var det 750 gjester innom og hele 70 personer som var med og hjalp til selve julaften.
Vi ønsker oss sterkt flere verter, sier Nina, som tror arrangementet vil bli enda større i år. Vaktene starter på lille julaften og fordeles utover til ettermiddagen 3. juledag. Alt skal rigges opp, det skal pyntes, julegaver skal pakkes inn og deles ut, vafler skal stekes, mat skal tas imot og serveres, det skal ryddes, vaskes, og så skal alt utstyr ut igjen etter feiringen.
Den mest populære vakta er selve julaften, men vi håper at de som tar den også kan ta en annen vakt i tillegg, sier Nina.
I år får arrangørene en ekstra utfordring, da arrangementet har flyttet fra KFUM-bygningen i sentrum til Oslo Kongressenter i Folkets Hus.
Det blir spennende å flytte på seg, mener Nina, med lister, telefon og alt hun trenger å ha med seg nå for tiden for at det igjen skal bli en Alternativ Jul.
Oslo Kongressenter har vært svært imøtekommende. Hvis vi er fornøyde, kan vi leie her så lenge vi vil, forteller nestlederen. De er også på utkikk etter et nytt lagerlokale til hvitevarer, bruskasser og utstyr.
Hvis noen vet om noe, så si ifra, oppfordrer Nina, og legger til at det ikke gjør noe om det ligger litt utenfor Oslo.
Tar imot gaver
Ninas kontaktnett fra tidligere arbeidsforhold kommer godt med når sponsorer skal skaffes til veie.
Vi er helt avhengige av sponsorer og privat hjelp for å få til Alternativ Jul. Med årene har vi fått mange sponsorer som støtter oss hvert år. Det er fantastisk flott, stråler Nina energisk.
Men de hører gjerne fra flere. Det er mange munner å mette, og mange som skal ha julegaver.
Vi trenger flere herregaver i år, for eksempel gensere, skjorter, bukser spesielt jeans, sokker, deodoranter og lignende. Men alt må være nytt, påpeker hun.
Man kan selvfølgelig også levere rene, brukte klær. Noen synes det er fint å få tatt seg en dusj når de kommer, og da er det bra å ha rent tøy tilgjengelig for de som trenger det, forklarer Nina.
Førsteklasses mat
Hva skjer under feiringen?
Vi har selvfølgelig en masse god, tradisjonell julemat som ribbe, pinnekjøtt, lutefisk, laks, torsk, stek, røke- og gravlaks og mye mer. Det er også riskrem med rød saus, is, frukt og grønt, masse kaker og snacks. En hotellkjede leverer maten som er av ypperste kvalitet. Vi serverer både frokost, middag og nattmat. Det er utdeling av gaver, vi spiller julemusikk, går rundt juletreet og vi har også sceneunderholdning. Det pleier å være noen faste artister som underholder hvert år, sier Nina litt hemmelighetsfull.
Hyggelig feiring
Det er også åpent for gjestene til å bidra med underholdning.
Folk kommer også langveis fra for å være med, både verter og gjester. Vi har mange som har hjulpet til på Alternativ Jul som dukker opp år etter år. Det setter vi stor pris på. Man møter alltid en masse hyggelige folk på Alternativ Jul, både blant gjester og frivillige. At vi feirer med gjestene, og ikke for gjestene, er viktig for meg å presisere. Og på Alternativ Jul har vi kun én dørvakt som jager folk inn! ler Nina.
Vi trenger flere herregaver i år, for eksempel gensere, skjorter, bukser spesielt jeans, sokker, deodoranter og lignende
Nina Th. Thorsen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag