*Nettavisen* Nyheter.

Alvedans på St. Hanshaugen

Er du gitt opp av leger eller bare vil prøve en annen behandlingsmetode mot plager, kan det lønne seg å ta en tur til Welhaven Naturterapi på Bolteløkka. Det gjorde jeg og traff en alv.

BOLTELØKKA: I et hvitmalt, stilrent lokale kan du kanskje bli kvitt kroniske smerter som for eksempel whiplash og tinnitus, uforklarlige magesmerter eller andre plager.

Naturterapeut Mette Welhaven Næss har tatt i bruk det siste innen akupunkturbehandling, A2000.

Takknemlig

Jeg har levd i et smertehelvete i fem år. Det har vært uker jeg ikke har kunnet gå ut av huset. Smertene har isolert meg fra omverdenen, forteller Anne-Maija (58).

For fem år siden fikk hun nakkeslengskade i en bilulykke. Ikke bare har hun opplevd dette én gang men to. Dermed har Anne-Maija fått diagnosen dobbelt whiplash.

Hun er tydelig lettet over at hun endelig har funnet en behandling som hjelper, og kan fortelle at hun nå har lange perioder uten smerter.

Jeg er så takknemlig for at jeg får hjelp, forteller hun oppriktig.
Allerede etter første behandling i september, opplevde hun merkbar bedring.

Det hjalp med én gang. I høst hadde jeg en veldig intensiv behandling. Det har jeg ikke lenger. Nå går jeg jevnlig for å vedlikeholde, men sjeldnere, legger hun til.

Tinnitus og AMD

A2000 har også gode erfaringer med øresus og aldersrelatert maculadegenerasjon (AMD), sier Mette.

AMD er en av de vanligste øyelidelsene blant eldre i dag, og resulterer i tåkesyn og nedsatt livskvalitet.

Legene sier at dette må de nok bare lære seg å leve med. A2000 vil kunne stoppe utviklingen av AMD, og for mange gi et bedre synsfelt. Cirka sytti prosent av klientene kan hjelpes, om ikke helbredes, for sine øyelidelser. Med unntak av grå stær, som legene er flinke til å behandle, forklarer Mette.

Behandling av AMD er enkel, og gir raskt resultat. Hun forteller at pasienten, allerede etter bare et par ganger, vil merke forskjell.

Dersom lidelsen er behandlingsbar, vil jeg kunne finne dette ut ganske raskt. Enkle synstester gir svar på om det er noen mening i å fortsette behandlingen, sier hun.

Mette forteller at vanlig øresus og tinnitus kan man også etter første dags behandling, si om er behandlingsbar eller ikke. Slik slipper folk å bruke mye penger på noe som ikke skulle virke. Hun mener at rundt seksti prosent av klientene med tinnitus kan hjelpes.

Vondt

Sant skal sies, behandlingsmetoden er litt mer smertefull enn den klassiske akupunkturen kanskje noen kjenner til fra før, men ikke mer enn at vi tåler det.

Forskjellen mellom den tradisjonelle kinesiske akupunkturmetoden og A2000, er at i sistnevnte, setter vi nålene på punkter som korresponderer direkte mot smertepunktet. Det er derfor mer vondt enn å sette nåler i et alminnelig akupunkturpunkt. Vi må treffe punktet i punktet, forklarer Mette.

Da det blir min tur til å legge meg på behandlingsbenken for å prøve dette, kan jeg absolutt bekrefte det Mette sier. Det gjør vondt, men bare når hun leter etter punktet, og jeg kjenner kun et lite stikk da hun setter nålene inn. Det er en øm smerte, men den er over på sekunder.

Mer enn forventet

Samtidig skal jeg få soneterapi, for disse behandlingsmetodene er nemlig bra å kombinere, forklarer Mette meg.

Det hersker en ro i rommet. En sjelden ro. Skuldrene senker seg, og jeg puster dypt inn. Hun har så vidt begynt å trykke på punkter på føttene mine, og jeg kjenner at det brer seg en følelse i hele foten. Områdene der hun har satt nålene, blir røde som epler og store som druer i diameter.

Det er positivt og bra, nikker Mette anerkjennende. Nå jobbes det.

Alvedans

Og nå skjer det noe rart. Nesten litt trolsk, vil jeg si. Uten å vite noe om meg og mitt, forteller hun meg om mitt liv både i fortid og i nåtid. Og det hun sier er jo helt riktig, men det er det jo bare jeg som vet, eller jeg trodde det bare var meg.

Om jeg forteller at hun også fikk "overført" en smerte jeg har hatt en stund, men lært meg å leve med, vil du nok tro at det har rablet for meg. Men det har det ikke. Jeg tror at denne alvelignende kvinnen av en naturterapeut kan ha "trolske evner".
I løpet av behandlingen blir Mette et medium for mine vondter. Men dette er utenfor min forstand. Jeg har blitt kjent med en alv.

At jeg får inn signaler fra din kropp i min er ikke så rart, sier Mette og legger hodet på skakke.

Jeg har bare en ekstra følsomhet for andres energier. Du kan si at jeg går inn i deres kraftfelt og mottar informasjon jeg trenger for å gjøre en bedre jobb. Men, og dette er viktig: dette kan bare skje dersom du i din underbevissthet tillater meg det. Derfor er det også personer jeg ikke kan gå i møte på denne måten, forklarer hun.

Ubevisste prosesser

Ofte har vi mentale tilstander som gir seg utslag i fysiske plager. Like ofte ligger kanskje disse på et uforklarlig plan, men der kan også hjelpen befinne seg. Løsningen kan kanskje finnes i det ubevisste.

Det er nok mer mellom himmel og jord enn vi makter å tro på fordi vi leter etter logiske forklaringer. Slik er vi mennesker av natur, og kanskje nettopp derfor har legevitenskapen også nådd så langt som den har, hittil. Men av og til kan det kanskje lønne seg å bare gi etter for det vi ikke forstår, og heller bare godta.

Yogi te

Den unike roen er fremdeles i rommet da vi sitter og deler en kanne yogi-te. Det smaker helsekost lang vei, men den er god. Selv uten sukker. For nå har jeg nemlig fått beskjed av Mette at jeg ikke må spise sukker. Ikke melk, og ingen kaffe.

Det er gift for deg, sier hun og gir meg verdens mest oppriktige klem.
På vei tilbake til redaksjonen, i snøføyk og minusgrader, klarer jeg ikke å dy meg. En kjapp tur innom Kaffebrenneriet bare en siste gang tenker jeg, og jeg vet utrolig godt hvem jeg lurer.

En dobbel latte i beger, takk.

Her kan du lese mer om:

Behandlingsmetoden
Welhaven Naturterapi

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.