RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Alvorlig mobbing

nn I dagens avis møter vi «Kim», som opplever en tøff hverdag som elev ved Årvoll skole. Han forteller at han er blitt mobbet siden første klasse, og foreldrene opplever at sønnen gråter og gruer seg til hver skoledag – og sier at han ikke vil leve lenger.

nn Dette er rystende lesning, og noe som gir en guffen følelse langt inn i magen. Mobbing kan være veldig ødeleggende for barn og unge. Barne- og Ungdomspsykiatrien opplyser at søvnvansker, konsentrasjonsproblemer, humørsvingninger, mage- og hodepine og manglende lyst til å gå på skolen kan være reaksjoner på mobbing. Det ødelegger mye av både livskvaliteten og utdanningen til barna i ung alder. Men like ille er det at dette også setter varige vonde spor, som gir problemer også i mange år framover, kanskje resten av livet. Det sier noe om hvor viktig det er å ta mobbingen på alvor.

nn Årvoll-rektor Karsten Lorentzen kjenner seg ikke helt igjen i kritikken fra «Kim» og faren – og rektoren mener noen av opplysningene fra familien er feilaktige. Vi respekterer at det kan være ulike syn på saker, men i mobbespørsmål er det særdeles viktig å lytte til offeret. Det hjelper lite hvis lærere eller medelever mener det ikke forekommer mobbing, så lenge det føles ubehagelig for mobbeofferet. Så lenge en elev på skolen føler seg mobbet, må skolen ta tak i problemet og lete etter en løsning. Som Barne- og ungdomspsykiatrien påpeker, kan en enkelt alvorlig episode som ikke blir oppdaget og tatt på alvor være starten på en uheldig utvikling. Og det er ingen tvil om at «Kim» sin skolehverdag har hatt en uheldig utvikling siden mobbingen begynte i første klasse.

nn Det er gledelig at Årvoll skole har en rekke programmer og jobber systematisk for å bekjempe mobbing hele tida, som rektor beskriver. Men det er samtidig urovekkende at slike alvorlige tilfeller av mobbing likevel slipper gjennom systemet. Slik er det sikkert på flere skoler, og vi håper at «Kim»s historie blir en tankevekker for lærere, medelever og foreldre. På skolen bør det slås ned på alle tilfeller av mobbing, selv om det oppleves bagatellmessig for lærerne. Og sammen bør skolen og hjemmene jobbe for bedre holdninger – som skaper en bedre skolehverdag for alle elever. Det hjelper lite hvis lærere eller medelever mener at det ikke forekommer mobbing

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere