*Nettavisen* Nyheter.

Amandus 2014: Danmarks heteste filmbrødre

Oscar (18) og Gustav (20) Dyekjær Giese spiller Andy og Casper i Nordvest. Foto: Foto: Patrick Zuckerman

Brødrene Oscar (18) og Gustav (20) Dyekjær Giese har hovedrollene i den danske filmen Nordvest, som ble vist under Amandusfestivalen.

LILLEHAMMER/OSLO: Gustav og Oscar er skuespillerdebutanter som har høstet gode kritikker for sine rolleprestasjoner, og de sympatiske guttene var på Lillehammer for å snakke om filmen.

Nordvest, som er regissert av Michael Noer, handler om en verden mange lever tett på, men få kjenner til.

I Københavns belastede Nordvestkvarter lever Casper sammen med sin bror, mor og lillesøster. Casper tjener penger på innbrudd, men er ikke fornøyd med tilværelsen. Snart har han viklet seg inn i et farlig nett av vold, dop og gangstere.

Inspirert av egen oppvekst

Nordvest er ikke planlagt for kinodistribusjon i Norge, men etter festivalreaksjonene å dømme, er dette en film som også fortjener et norsk publikum.

LES OGSÅ: – Ikke ha for høye forhåpninger til deg selv

Etter filmvisningen på Amandusfestivalen kunne skuespillerbrødrene Gustav og Oscar fortelle de frammøtte at rollekjemien dem imellom kom ganske naturlig, da de er brødre også i virkeligheten

I samtale med dem overtar brødrene naturlig hverandres setninger når de skal fortelle om inspirasjonen til karakterene:

– Vi kommer ikke så langt fra der handlingen i filmen er lagt til, og noen av de typene vi vokste opp med der var noen tøffinger. Vi har hentet noe inspirasjon derfra, selv om vi ikke er slike typer selv.

Gustav, som spiller den eldste broren, forteller at de hadde samtaler med regissøren om karakterenes mange ulike sider:

– Å spille en tøff fyr som bare er tøff, trenger ikke være så vanskelig. Men min karakter har en indre frykt. Vi snakket en del om at Casper i filmen har flere masker han skifter mellom: En gatemaske, familiemasken, og så videre.

SE BILDESERIE FRA AMANDUSFESTIVALEN!

Gustav sier videre at inspirasjon kan hentes fra ulike steder:

– Like mye som man må finne inspirasjon hos seg selv og sine erfaringer, så må man la seg inspirere av medskuespillere og filmens univers. Og til syvende og sist må du stole på regissøren og forsøke å blokkere ut filmteamet rundt. Vi brukte mye tid med Michael, regissøren for å komme inn i ’sonen’, og for å glemme kamerateamet. I de seks ukene vi filmet var vi i en boble, og levde med disse karakterene hele tiden.

LES OGSÅ: Amandus 2014: Fritt manus ga suksess i «Natt til 17.»

Skuespiller på heltid

Oscar forteller at det å jobbe med filmen også hadde en litt slitsom side:

– Jeg begynte faktisk å drømme om at jeg hadde et kamera rundt meg hele tiden.

Etter de gode kritikkene både filmen og brødrene har fått, har de litt ulike planer fremover. Oscar forteller at han skal konsentrere seg om å gjennomføre videregående. Han sier at mange har vist stor interesse etter hans skuespillerdebut, men at det viktigste er å fullføre skolen først.

LES OGSÅ: Vennskap, sjalusi, sex og kjærlighet i «You & me forever»

Gustav prøver som han sier å finne ut hva han skal gjøre med livet, men akkurat nå er han så heldig å være opptatt med skuespill på heltid:

– Det å jobbe som skuespiller er definitivt det morsomste jeg noen gang har gjort. Jeg forsøker å distansere meg selv litt fra Casper i Nordvest gjennom å si ja til andre type roller.

Når de to brødrene blir spurt om drømmerollen, kommer det raskt fra Oscar:

– En rolle i Game of Thrones.

Gustav har litt andre preferanser:

– Jeg har lyst til å gjøre noe ordentlig Tarantino-dialog!

Les mer fra dittOslos ungdomsredaksjon på dittOslo.no/ung

SE BILDESERIE FRA AMANDUSFESTIVALEN!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.