RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ambassade-avgjørelse utsatt

Oslo kommune ber Irak se seg om etter nye tomter for å etablere ambassade i Oslo.

KEYSERLØKKA: Årsaken til kommunens konklusjon er at ingen av husene Irak har ønsket seg, kan bli ambassade uten at eiendommene omreguleres. Det skriver Nrk Østlandssendingen på sine nettsider.
Tidligere denne uka ble det kjent at Irak hadde tre adresser i Oslo på sin ønskeliste for å etablere en norsk ambassade. En av adressene er Grenseveien 44 på Keyserløkka, i et privateid hus midt i et boligstrøk.

Skeptisk

Dersom en eiendom skal omreguleres på denne måten kreves det en lang prosess med nabovarsling, offentlig høring og til slutt et politisk vedtak i bystyret. Det vil kunne forsinke prosessen med å etablere en irakisk ambassade i Oslo så mye, at Plan- og bygningsetaten nå anbefaler å finne et sted som allerede er regulert som ambassade.
Beboere i Grenseveien Østkantavisa har snakket med er skeptiske til å få en ambassade i nabolaget, og får støtte fra nestleder i bydelsutvalget (BU) i Bydel Grünerløkka, Paal Haavorsen (Ap).
Dette er jo en ganske alvorlig sak. Selvfølgelig må vi finne plass til en ny ambassade, men dette er et boligstrøk, og jeg ville ikke likt å bo i nærheten, for å si det sånn, sier han.

Terrormål

Irak er et land i krig, og i følge forsker Ola Tunander ved fredsforskningsinstituttet Prio kan en eventuell ambassade være et terrormål.
Med den situasjonen man har i Irak vil det være en risiko for at ambassaden kan bli et terrormål, det er jo krig i landet, sier han, men legger til at det er tvilsomt om Norge vil være det landet terrorister vil velge ut, og heller ikke en ambassade generelt.
Et angrep vil nok heller rette seg mot den sittende regjeringen, og ikke ambassaden som sådan. Men risikoen for at ambassaden angripes vil være til stede, selv om det ikke er veldig sannsynlig, sier Tunander.
Imidlertid vil en ambassade føre med seg strengt vakthold og sikkerhetstiltak, i tillegg til mulige demonstrasjoner i likhet med det som skjedde ved Danmarks ambassade for noen uker siden. Både naboer og politikere har gitt sterkt uttrykk for at dette er lite forenelig med et boligstrøk.
Når avgjørelsen om å anbefale Irak å finne en tomt som allerede er regulert til ambassadeformål nå er tatt, kan det tyde på at kommunen har tatt skepsisen fra lokalpolitikere og befolkning på alvor.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere