RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ambassade igjen

n n Tirsdag er ambassadesaken på nytt aktuell. Lagmannsretten skal avgjøre om det ble begått saksbehandlingsfeil da bystyret med to "overløpere" vedtok lokalisering av den amerikanske ambassaden i Husebyskogen. Ingen nekter for at dette byggeprosjektet etter plan- og bygningsloven skulle vært konsekvensutredet med hensyn til miljø og sikkerhet. Særlig har ambassademotstanderne lagt vekt på at den famøse Veritasrapporten ble lagt til grunn for sikkerhetsvurderingen da bystyret fattet sitt vedtak. Likevel mener fremdeles byrådet at alle fakta var på bordet da saken ble lagt frem for bystyret.

Like spennende er det som skjer i kulissene. Regjeringen og utenriksdepartementet som hele tiden har bedyret at lokaliseringen er en ren kommunal sak, har begynt å rasle med sabelen eller svinge pisken, som det heter. Da Oslo Ap var klar for å fremme en sak om bygge- og deleforbud i bystyret, var teppet på statministerns kontor neste holdeplass. Her kom de lokale løvene ut som skinnfeller og bygge- og deleforbudet ble lagt på hyllen. Samtidig var utenriksminister Jonas Gahr Støre i aktiv kontakt med amerikanerne for å få ambassaden til å trekke henvendelsen til Fylkesmannen. Ambassaden ville nemlig ha fylkesmannnen til å oppheve bystyrets vedtak om å stoppe byggebehandlingen til det forelå en endelig avgjørelse i rettsapparatet. Amerikanerne trakk saken, og dermed kunne Oslo Ap tone ned nødvendigheten av bygge- og deleforbud i Husebyskogen. At Støre i Dagsavisen lar det skinne gjennom at det i siste omgang ikke er utelukket med tvungen statlig regulering, lover ikke godt for lokaldemokratiet.

I miljøverndepartementet sitter SVs Heidi Sørensen som statssekretær. Hun frontet som stortingspolitiker SVs nei til ambassade i valgkampen 2005. Nå er hun passiv tilskuer til at hennes eget departement er ambassdemotstandernes motpart i en lang og slitsom rettsprosess. SV gjorde et kjempevalg i våre bydeler . Mange som stemte på partiet, vil nok spørre om ikke Sørensen kan bruke sin posisjon til å avslutte rettssaken og gjennomføre den lovpålagte konsekvensutredingen. Det ville nok falle regjeringskameratene i Ap tungt for brystet . Valgflesk blir fort historie, og nå er det dessuten ny valgkamp på gang. Da er det nye løfter som kan brytes.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere