*Nettavisen* Nyheter.

Ambassade igjen

Etter torsdagens vedtak i byutviklingskomiteen, må byrådspartiene se i øynene at om ikke slaget er tapt, så har ambassademotstanderne fått en ny seier. Amerikanerne vil ikke få behandlet sin rammesøknad om bystyret vedtar oppsettende virkning neste onsdag. Det er lite som tyder på at det er noen "svarteper" i bystyret denne gangen som kan velte vedtaket. Særlig ikke etter at KrF også har bestemt seg for at det skal foreligge en rettskraftig dom i ambassadesaken før søknaden kan behandles.
n Hva vil så skje? Det er helt uvisst, i og med at det for det første er usikkert når saken blir ferdig i rettsapparatet. Selv om byrådsleder mener at utfallet er krystallklart etter kjennelsen i tingretten, vet de fleste at man kan få et helt annet utfall i en annen rettsinstans. Lagmannsretten i september er neste stopp i rettsapparatet.
n Det er heller ikke særlig tvil om at begge parter er innstilt på å anke en dom her. I tillegg har enkelte bystyrepolitikere antydet at bystyret kan ta opp igjen hele saken på nytt, uansett utfallet i rettsapparatet. Her er det mange skjær i sjøen og "worst case scenario" er at byrådet går på en stor prestisjesmell om det ender med at ambassademotstanderne blir gitt rett. Dermed er det duket for ny omgang i bystyret med konsekvensutredning og ny avstemning.
Det er å håpe at byrådet har laget en bakdør. Det nytter ikke å komme til amerikanerne etter flere år å si at "dette kom helt overraskende på oss".
n Ambassademotstanderne har ikke lagt skjul på at denne saken skal føres til ende. Mon tro om ikke byrådet burde sette på noen nye friske øyne og kikke etter tomtealternativer i Oslo og omegn for sikkerhets skyld. Nå virker det litt bakstreversk å si at det foreligger et bystyrevedtak i saken. Å eventuelt starte på scratch ved inngangen til 2010, vil være en katastrofe for byen og ikke minst for amerikanerne. De er vel fremdeles forundret over utviklingen i denne saken, helt siden Erling Lae sto på Husebyjordet og sa, her skal ambassaden ligge.
Ambassademotstanderne har ikke lagt skjul på at denne saken skal føres til ende

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag