*Nettavisen* Nyheter.

Ambassademotstandere: – Utilgivelig

Åshild Watne, Margrethe Geelmuyden og Agnete Eriksen vet at barna i og rundt Njårdhallen er trygge i dag, men ingen kan si noe om trygghet med ambassade i området. Foto: Foto: Vidar Bakken

Beboere rundt Husebyskogen og bydelsutvalg ber om sikkerhetsvurdering etter det som skjedde 22. juli, men det skjer ikke.

MAKRELLBEKKEN: – Det er utilgivelig sløvhet at ingen reagerer. Det er snakk om total ansvarspulverisering, hvor alle ansvarlige lukker øyne, ører og munn. Jeg klandrer ikke amerikanerne som er opptatt av egen sikkerhet. Jeg klandrer norske myndigheter, sier leder av Aksjon Vern Husebyskogen (AVH), Margrethe Geelmuyden, som vi møtte sammen med Åshild Watne og Agnete Eriksen fra styret i Husebygrenda borettslag.

Viser til utdatert rapport

Aksjon Vern Husebyskogen og velforeningene rundt den planlagte ambassaden i Husebyskogen har bedt om en sikkerhetsvurdering for sivilbefolkningen. De mener at hendelsene den 22. juli krever en ny vurdering. Henvendelsen har gått til byrådsavdeling for byutvikling.

– Med bakgrunn i de trusselvurderinger som allerede er gjennomført ser jeg ingen grunn til at Oslo kommune skal igangsette en ny sikkerhetsvurdering, skriver Byutviklingsbyråd Bård Folke Fredriksen tilbake og viser blant annet til Veritasrapporten. Veritas gjennomførte en risiko- og sårbarhetsanalyse for området på vegne av utbygger forut for behandlingen av ambassadesaken i bystyret.

Les også: – Dette er svært lite sannsynlig

Veritasrapporten, som flere faglige instanser har kritisert, tar blant annet opp temaet bilbombe i sin vurdering. Rapporten konkluderer med at sannsynligheten for et attentat med bilbombe er liten fordi det krever finansielle muskler og et omfattende nettverk for å kunne bli gjennomført. Det som skjedde 22. juli viser at Veritasrapporten tar feil på dette området.


I rapporten beskrives også virkningen av en ett tonns bilbombe, som også er helt feil fremstilt.

Aksepterer feilene

– I sitt svar kvalitetssikrer Bård Folke Fredriksen Veritasrapporten, som beviselig tar feil på helt vesentlige områder. Man aksepterer altså feilene i rapporten og ender opp med å gjøre ingenting. Et terrormål skal flyttes fra Drammensveien fordi den med sin plassering der utgjør en sikkerhetsrisiko for ambassaden og sivilbefolkningen rundt. Alle vi som bor og ferdes i området rundt en ny ambassade vil aldri få en vurdering av om det er trygt eller utrygt i ambassadens nærhet, sier Geelmuyden.

– Dette er et sårbart område med mange barn. Når man så aksepterer Veritas vurdering, så betyr det at samfunnet ikke er forberedt på noen ting. Det er utilgivelig. Forutsetter man at det er helt trygt, så legges det heller ikke planer for at noe kan skje. Det er umulig å forstå at det politiske system, embetsverket og rettsvesenet alle har akseptert denne situasjonen, sier Geelmuyden.

– Påfallende

Bydelsutvalget i Bydel Vestre Aker mener også at situasjonen er annerledes etter det som skjedde 22. juli og henvendte seg til Nasjonal sikkerhetsmyndighet for å få en sikkerhetsvurdering.

– Det er flere måneder siden henvendelsen gikk, men det kommer ikke noe svar. Det er påfallende at ingenting skjer. Alle vet nå hva en enkelt mann kan gjøre. Hvem vil for eksempel reagere på en person i gardeuniform rundt ambassaden, sier Eriksen.

– Vi ser at Veritasrapporten blir brukt som sannhetsvitne i andre sammenhenger også. I forbindelse med planene om utbygging av Njårdhallen vises det til rapporten som konkluderer med moderat til liten risiko. Det er umulig å forstå at denne rapporten får en så sentral plass, som til de grader er blitt diskreditert, sier Watne.

– Ubegripelig

– Etter 22. juli ble bedrifter i Oslo oppfordret til å gå gjennom sine sikkerhetsrutiner. I vår nærhet har Garden omorganisert vaktholdet rundt Gardeleiren, med blant annet å flytte vaktpost lenger frem ved hovedporten, sier Eriksen.

– Vi bor i et land hvor man måler sandlaget i barnehager, som risikerer å bli stengt hvis innholdet utgjør den minste fare. Her bor det hundrevis av barn i umiddelbar nærhet til et bombemål. Her blir det ikke engang vurdert å se på konsekvensene, sier Eriksen.

– Det er ubegripelig at ingen bryr seg, sier Watne.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.