*Nettavisen* Nyheter.

Ambisiøse planer for kulturhus i dalen

Til en symbiose av indisk dans og norsk haringfele, presenterte arbeidsgruppa sine visjoner for et kulturhus i Groruddalen. Alle var skjønt enige om at behovet for ett samlingspunkt er stort.

Årvoll: For Linderud skole betyr det et sted å ha sin årlige storforestilling. For Bollywood-arrangørene betyr det en kinosal som er tilgjengelig for et nisjepublikum. For Groruddalens innbyggere betyr et kulturhus en allsidig møteplass.
En kino med opp til åtte saler, fem allbrukssaler, hvor den største skal ha en kapasitet på 1000 mennesker, og kafé. Det er også mulighet for å inkludere et bibliotek, og en uteamfi står også på ønskelista.
Nesten en million besøk kan bli en realitet hvis kulturhuset når sitt potensiale, mener arbeidsgruppa.
Kulturhuset skal være så allsidig og bli brukt så mye, at man skal krangle om hvem som skal ut når vaskehjelpen kommer. Huset må bli brukt og være fullt av aktivitet, sier kulturrådgiver og utreder, Nils Gunnerud som har ledet arbeidsgruppa.

Helhetlig plan

Groruddalen mangler i dag et lokale for moderne kulturaktiviteter. Kun Grorud samfunnshus har kapasistet til mer enn 200 mennesker, og fasilitetene der er mangelfulle i forhold til andre aktiviteter enn møter.
Kulturhuset er innarbeidet i byråd Grete Horntvedts (H) Helhetlig plan for Groruddalen, og Plankontoret for Groruddalen ble bedt om å utrede konsept- og finansieringsmuligheter for et kulturhus.
Arbeidsgruppen, bestående av representanter fra alle fire bydelene samt interesseorganisasjoner, har siden i fjor vår arbeidet med forslaget og torsdagens møte på Årvoll gård var arbeidsgruppas første presentasjon av sitt arbeide.
Prosjekttittelen er "Suget", og representant fra Byforum og medlem i arbeidsgruppa, Ragna Kronstad utdyper navnevalget:
Suget er det du føler når du står i åssidene og ser nedover Groruddalen. Du ser potensialet for hvor mange mennesker du kunne møtt, og du ser trafikken og livet. Kulturhuset skal suge til seg disse menneskene, sier Kronstad.

Beliggenhet

Arbeidsgruppa har bevisst ikke tatt stilling til hvor kulturhuset eventuelt skal ligge.
Hvis vi skal være helt sikre på at Groruddalen ikke skal få et kulturhus, kan vi begynne med diskusjonen om hvor den skal ligge. La det være en kulturpolitisk sak før det blir en byggesak, sier Gunnerud.
Finansieringen er heller ikke helt klar, men Oslo kommunes spillemidler kan potensielt dekke 60 prosent av utgiftene.
Det var flere av deltagerne som var noe skeptiske til omfanget av arbeidsgruppas forslag, men gruppa påpekte at man må tenke stort for å oppnå gode resultater.
Jeg synes dere er litt edruelig allerede, det synes jeg ikke det er noen grunn til! sier Tove S. Christiansen i Bydel Stovner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.