*Nettavisen* Nyheter.

Ammerud-beboere slakter Frp-forslag om riving

Fremskrittspartiets forlag om å rive høyblokker i Groruddalen blir ikke godt mottatt av beboerne på Ammerud.

AMMERUD: Oslo Frp foreslår i sitt kommunevalgprogram å rive blokkene i Groruddalen og i stedet bygge rekkehus og småhus for at området skal tiltrekke seg flere etniske nordmenn. Vi tok turen til Ammerud for å undersøke hva beboerne selv mener om forslaget.

– Her har jeg bodd i 43 år og jeg skal bo her til jeg dør. De får i så fall bære meg ut. For et idiotisk forslag, det går ikke an, sier Eva Henriksen, tydelig provosert.

73-åringen forteller at hun trives svært godt i leiligheten i høyblokka på Ammerud og har ingen problemer med at det bor mange mennesker med fremmedkulturell bakgrunn i området.

– De er mye flinkere enn nordmenn til å ta vare på de eldre. De som bor i oppgangen min ringer til og med på for å spørre om de skal handle for meg. Nei, hvis man ikke kan akseptere at det bor innvandrere her, så får man finne et annet sted å bo, sier hun.

– Fornærmende
Tom Kristian Jarud bor i samme høyblokk som Henriksen. Selv om han ser etter et nytt sted å bo selv, reagerer han kraftig på Frps utsagn om at boområdet er uattraktivt slik det er i dag.

– Det er rett og slett fornærmende. Grunnen til at såpass mange innvandrere flytter hit er vel fordi det er billig å bo her, samtidig som det er et fint miljø for barn å vokse opp i. Jeg kan være enig i at blokkene ikke var en fryd for øyet tidligere, men nå er de jo utbedret og rehabilitert. Dette er tøys, sier Jarud.

Khadra Madhar (45) har bodd i høyblokk på Ammerud siden 1995, og forteller at det har vært et flott sted å la barna vokse opp på. Til tross for at hun nå er på flyttefot, skryter hun av miljøet blant innbyggerne. Hun synes ikke det gjør noe hvis blokkene blir revet, men er uenig i motivet for et slikt tiltak.

– Hvorfor skal man absolutt få flere etnisk norske til å flytte hit? Det bor en fin blanding av innvandrere og nordmenn her, og mitt inntrykk er at de fleste trives med det. Det gjør i alle fall jeg, sier Madhar.

Mot sin hensikt
Fariza El Mokadem bor ikke selv i en av høyblokkene på Ammerud, men synes også det er en dårlig idé å rive dem. Hun mener tiltaket kan virke mot sin hensikt.

– Mitt inntrykk er at flere og flere innvandrere flytter ut av høyblokkene og kjøper seg hus utenfor Oslo i stedet. Jeg vet om flere som har gjort det i det siste, blant annet Karima, sier 35-åringen, og peker på venninnen Karima Sealiti. Hun har nettopp kjøpt seg hus i nærheten av Kløfta.

Paal Andre Hoel støtter heller ikke forslaget til Oslo Frp, selv om han gjerne ser at det flytter flere etniske nordmenn til Ammerud. Han mener imidlertid det er andre tiltak som kan gjøres, enn å rive blokkene.

– Disse blokkene er liksom et symbol på Groruddalen. Det er billig og jeg trives med å bo her, så politikerne får heller se på andre løsninger. Dessuten tviler jeg på at dette er gjennomførbart, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.