*Nettavisen* Nyheter.

Åndelig samtale under høyt tak

To ganger i måneden møtes en liten gruppe mennesker i Uranienborg kirke, til samtaler om religiøsitet og kristen tro. Nye deltagere ønskes velkommen.

URANIENBORG: Det er i en halvmørk kirke i de tidlige kveldstimer at ti-tolv mennesker med høyst forskjellig bakgrunn setter seg i en ring for å diskutere tro og religionsspørsmål. Den utradisjonelle bruken av kirkerommet skaper en intim og avslappet stemning. Her står selve møtet mellom deltagerne i fokus.
Det finnes alt for få møtesteder i dagens samfunn hvor mennesker har mulighet til å snakke om religion, sier sokneprest i Uranienborg kirke, og initiativtager til prosjektet, Jan Oskar Utnem.
I over et år har han innført gruppen i læren om kirken, kunst, musikk og ulike trossamfunn.
Det hele startet med en idé jeg fikk etter å ha undervist konfirmanter over lengre tid. Jeg tenkte at vi manglet et tilbud for voksne mennesker, som vil lære om den kristne tro, sier han.
I begynnelsen var møtene faktaorientert, men utviklet seg raskt til et forum med mye debatt og samtale.
Høyt under taket
Det er veldig spesielt å sitte i kirken, sier Solveig Eid. Hun har vært med fra starten av, og setter stor pris på møtene. Hun mener at det hadde vært noe helt annet å holde møtene i kontorlokaler på menighetshuset.
I kirken er det høyt under taket, både fysisk og mentalt, sier hun.
Solveig Eid er ikke veldig konservativ i sin kristne tro, og det er heller ingen forpliktelse i denne sammensetningen av ulike mennesker. Her møtes folk som kanskje aldri hadde blitt kjent med hverandre ellers.
Vi er blitt varme nå, så samtalen går lett, sier Eid. Hun er glad for å bli kjent med nye mennesker, og føler derfor en viss forpliktelse til å komme annenhver tirsdag.
Det å kunne stoppe opp i et par timer i en ellers travel hverdag, og stille de store spørsmål om livet og troen, er definitivt noe av målet med møtene.
Vi er redd for å si noe om troen, mens vi hele tiden forholder oss til liv og død, sier Eid.
Hun går selv mer i kirken nå, og har fått et annet forhold til denne.
Ønskes velkommen
Det er ofte vanskeligere i dag å bli kjent med folk, og man trenger slike grupper for å snakke sammen, sier soknepresten.
Han ser ikke bortfra at et samarbeid med andre menigheter kan være på sin plass. Han ønsker alle velkommen til samtale. Hvis veldig mange skulle melde sin interesse, synes presten det er lurt å dele alle opp i mindre grupper.
Vi har lyst til å holde på rammen om et lite antall mennesker, for med en altfor stor gruppe oppnår man ikke den samme åpenheten og harmonien, sier han.
Tirsdag 31. januar kan alle som ønsker det, delta. Temaet for kvelden vil være "ansiktets etikk om filosofen Emmanuel Levinas", og oppmøte er kl 19.15.
Det vil også holdes mer tradisjonelle foredrag og innlegg ved senere anledninger, av blant andre professor Inge Lønning, Kjetil Bang Hansen, og Anna Marie Aagaard i tiden fremover.
Kontakt Uranienborg menighet for nærmere informasjon.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag