*Nettavisen* Nyheter.

Anders Behring Breivik tiltalt for terrorhandlinger

Onsdag ble Anders Behring Breivik formelt tiltalt for ugjerningene 22. juli.

SENTRUM: Det er ingen dramatiske nyheter i tiltalebeslutningen, som ble kjent onsdag ettermiddag.Behring Breivik tiltales for å ha begått en terrorhandling. Han tiltales både for de faktiske handlingene i Regjeringskvartalet og på Utøya, samt «å forstyrre alvorlig en funksjon av gurnnleggende betydning i samfunnet, som den utøvende myndighet, eller skape alvorlig frykt i en befolkning», som det heter i tiltalebeslutningen.

TEMASIDE: TERRORAKSJONEN 22. JULI

Ikke nevnt ved navn

119 av ofrene etter terrorhandlingene er nevnt i tiltalebeslutningen, der både dødsårsak og skadeomfang står beskrevet. Det står også at langt flere er rammet av ugjerningene, men disse nevnes ikke med navn.

Statsadvokat Svein Holden sier til VG at han forstår at det kan være tungt for mange å være utelatt.

– Det er mange som ble rammet av terroren som ikke blir nevnt med navn i tiltalen, og vi ser at det kan være vanskelig for den enkelte. På den annen side må vi veie dette opp mot omfanget. Antallet som ble utsatt for drapsforsøk i Oslo og på Utøya vil komme opp i svært mange personer, kanskje så mange som 600-800 personer, sier han, og får støtte fra sin kollega, statsadvokat Inga Bejer Engh.

– At personer ikke er tatt med i tiltalen, betyr ikke at det er glemt. De er ikke glemt av oss, og de vil ikke glemmes av retten, sier hun til VG.

FORSVARER GEIR LIPPESTAD: – Det kommer til å bli forferdelig

Kan dømmes til forvaring eller fengsel

I tiltalen står det også at handlingene ble utført mens tiltalte var i en psykotisk tilstand. Det står at dette er i samsvar med de opplysninger man har på tiltaletidspunktet, det vil si rapporten som konkluderer med at Behring Breivik er psykotisk.

Det tas imidlertid høyde for at tiltalte kan bli dømt til fengselsstraff eller forvaring på inntil 21 år, altså lovens strengeste straff.

TEMASIDE: TERRORAKSJONEN 22. JULI

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.