RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Anh fornyer kalligrafikunsten


Særegent uttrykk: Anh Tu Phan stiller ut et tyvetalls bilder på Røa bibliotek.
Særegent uttrykk: Anh Tu Phan stiller ut et tyvetalls bilder på Røa bibliotek. Foto: FOTO: ELISABETH C. WANG
Anh Tu Phan trives ikke med tittelen kunstner. Hun har ikke nådd sitt mål, men mener selv hun er på god vei.

RØA: – Når man tenker kalligrafi og kalligrafikunst ser man oftest for seg svart mot hvitt. Slik var det også for meg, så lenge jeg utforsket teknikken i mitt eget hjemland Vietnam. I den senere tid har det slått meg at tankene om videre utvikling og fornyelse av kalligrafikunsten kom da jeg flyttet hit til Norge. De to kulturene jeg nå har lært meg å kjenne gir nye muligheter til å utforske og å eksperimentere, sier Phan.

Utstillingen som vekket drømmen

Hun har alltid hatt stor interesse for tegnskrift og ble mektig imponert på en utstilling hun besøkte i 1999.

– Utstillingen med kalligrafikunst var en del av et utvekslingsprogram innen kultur mellom Vietnam og Kina. Jeg ble overveldet og overrasket over hvilken makt et enkelt penselstrøk kan ha. Det er vakkert, poetisk og bevegende. Tenkt at en enkelt strek kan fortelle så fantastisk mye, sier hun tydelig engasjert.

Kombinasjonen

Mot slutten av 2004 satt Anh Tu Phan føttene på norsk jord. Med et eget atelier begynte hun å eksperimentere med kombinasjonen av asiatisk skrift og europeisk abstrakt kunst.

– Vel, det er ikke alltid jeg maler helt abstrakt heller. Noen ganger blander jeg inn det figurative, som i det bildet du ser der, sier Phan og peker mot et fargesterkt blått og grønt bilde med en fisker i båt.

– Hvis jeg skal skape noe som helst må jeg først være klar i hodet og i kroppen. Meditasjon er viktig for å rense og klarne kropp og sinn. Selve bildet ser jeg som oftest for meg allerede før jeg setter penselen mot lerretet. Og i mange tilfeller tar selve arbeidet ganske kort tid, forteller hun.

Jobbe med barn og unge

Men Anh Tu Phan har flere jern i ilden. Etter å ha jobbet flere år som lærer for innvandrerbarn i Oslo og Bærum vedvarer hennes interesse for å fordype seg i bokstavkunst.

– Dette er et prosjekt jeg håper å får realisert ved neste skoleår. Jeg er veldig opptatt av barn og skrift og overfører latinske ord til skjønnskrift med innslag av piktogrammet (bildetegn) og ideogrammet (symbol). Jeg jobber mye med norske og engelske bokstaver som jeg skriver mer abstrakt og moderne, sier hun.Utstillingen på Røa Deichmanske bibliotek står ut måneden. Les mer om kunstneren på: www.orienten.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere