RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Statsadvokaten anker deler av deponidommen og dermed er det klart for en ny runde i lagmannsretten. Foto: Stig Mebust
Statsadvokaten anker deler av deponidommen og dermed er det klart for en ny runde i lagmannsretten. Foto: Stig Mebust

Anker deponidom

NGI har allerede anket og nå har også statsadvokaten valgt å anke deler av deponidommen.

OSLO: Dermed er det klart for en ny runde i retten for deponisaken.

– Vi er uenige i tingrettens dom og anker saken mot NGI, Secora og Oslo kommune (Oslo Havn journ.anm.), sier statsadvokat Håvard Skallerud til Nordstrands Blad.

Dermed droppes saken mot prosjektleder Torill Jørgensen og de fire Secora-ansatte som var tiltalt.

1.200 kubikk

I begynnelsen av februar ble Oslo Havn og prosjektleder Torill Jørgensen frikjent, men Secora, NGI og to Secora-ansatte dømt for brudd på forurensningsloven i forbindelse med ulovlig dumping av forurensede masser i overflaten over dypvannsdeponiet ved Malmøykalven.

Selskapene var i utgangspunktet tiltalt for forurensning av inntil 33.000 kubikk giftholdig slam og falsk forklaring på grunn av manglende måledata. Aktor Carl Graff Hartmann klarte bare å få tingretten til å dømme for dumping av 1.200 kubikk slam, noe som tilsvarer mengden som kom fram i Veritasrapporten som ble laget etter at en tidligere Secora-skipper fortalte om de ulovlige dempingene. Secora ble også dømt for ulovlig dumping av kloakk i fjorden.

Uenig i straffeutmåling

Statsadvokaten er uenig i tingrettens vurderinger i forhold til de tre selskapene.

– Når det gjelder Oslo kommune (Oslo Havn journ.anm.) er vi uenig i frifinnelsen, sier Skallerud.

Når det gjelder NGI er statsadvokaten uenig i frifinnelsen for falsk forklaring og domfellingen etter forurensningslovens første ledd, ikke annet ledd slik tiltalen lød. statsadvokaten er også misfornøyd med nivået på boten og inndragningsbeløpet.

Anken på Secora er basert på de samme vurderingene.

– Vi mener retten har lagt for lite kvantum ulovlig dumpete masser til grunn, sier Skallerud.

Til etterretning

Oslo Havn, som var tiltakshaver for prosjekt Ren Oslofjord og som ble frifunnet i tingretten tar anken til etterretning.

– Det er et paradoks at et miljøprosjekt som har medført at fjorden er renere enn på 100 år og som har overholdt miljøbudsjettet havner i retten tiltalt for brudd på forurensningslovgivningen. Vi er derfor overrasket over at statsadvokaten anker, siden påtalemyndigheten måtte gå fra store deler av tiltalen i den første rettsrunden, og fordi tingretten var enstemmig i frifinnelsen av Oslo Havn. Samtidig er vi trygg på at også lagmannsretten vil se at vi har en god sak, sier styreleder i Oslo Havn KF, Bernt Stilluf Karlsen i en pressemelding.

Oslo Havn er glad for at frifinnelsen av prosjektleder Torill Jørgensen ikke ankes.

Allerede anket

NGI anket dommen rett etter domsavsigelsen fordi de mener de er holdt ansvarlige for manglende målinger som entreprenørselskapet Secora sto for.

– Vi stiller oss meget undrende og er sterkt uenig i dommen. Vi er dømt for noe vi ikke har hatt ansvar for, nemlig Secoras målinger. Ved at vi har sett på disse dataene som en tilleggsopplysning blir det sett på som vi har kontrollert og sjekket om Secora gjør jobben sin, dette har vi ikke ansvar for, sa Kjell Hauge som er informasjonssjef hos NGI til Nordstrands Blad like etter domfellelsen.

Secoras administrerende direktør, Ole-Johnny Johansen forteller at selskapet i utgangspunktet ikke hadde tenkt å anke dommen.

– Vi må ta dette til etterretning og må diskutere dette med våre juridiske rådgivere. Vi hadde ikke kommet til å anke hvis ikke statsadvokaten hadde anket, sier Johansen til Nordstrands Blad.

Det er foreløpig ikke klart når ankesaken i Borgarting lagmannsrett er berammet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere