*Nettavisen* Nyheter.

Anker henleggelse av kamphund-overfall

Golden retrieveren Casper har blitt angrepet to ganger av kamphunder

Golden retrieveren Casper er to ganger blitt angrepet av kamphunder. En gang på St.Hanshaugen og en gang i Kuba-parken. Det siste angrepet kostet ham nesten livet. Kamphunden ble krevd avlivet. Men politiet henla saken. Eierne anker.

-Antall kamphunder ser ut til å øke i antall. De gjør livet problematisk for andre hunder og hundeeiere. Det ser det ikke ut til å nytte med politianmeldelse heller, sier Inger Johanne Adachi, moren til hundens eier.

Nybakt mormor

Som nybakt mormor har jeg vært oftere på besøk i hovedstaden i vår enn jeg ellers pleier. Datteren min og hennes familie bor i Ullevålsveien i Bydel St.Hanshaugen. Jeg har ofte gått tur med hunden i byens parker og hadde faktisk begynt å like meg der.

Men det var før søndag 25. mai, sier Inger Johanne Adachi. Sammen med sin datter var hun ute på en formiddagstur, datteren med sin 7 uker gamle baby i vogn og mormoren med familiens nybadede, kritthvite 2 1/2 år gamle golden retriever i bånd.

Gjeng med pitbull

-Forbi Gamle Aker kirke og ned Telthusbakken gikk alt vel. Vi var så vidt kommet inn i Kuba-parken på høyde med kafe Pavilion da vi ble oppmerksomme på en ungdomsgjeng som satt på marken et godt stykke fra gangveien. De hadde med seg en hund av pitbull-type. Før vi fikk sukk for oss hadde hunden tatt peiling på oss og kom settende med båndet slepende etter. Vi rakk å se at den var full av skrammer og arr etter tidligere slåsskamper før den gikk rett i strupen på vår snille, vel- oppdragne og sosialiserte familiehund som aldri slåss.

Bitt tre ganger

-Selv ble jeg slengt overende og mistet grepet i båndet i runddansen som oppsto. Min datter kastet seg i mellom for å redde hunden sin og ble selv bitt tre ganger. Hundeeier/ hundepasser som kom løpende til hadde overhode ingen kontroll over kamphunden. Folk strømmet til for å hjelpe, men minuttene som gikk før pitbullen slapp sitt bytte kjentes fryktelig lange.Så satt hunden vår der, skjelvende og sjokkert, med blodet strømmende nedover halsen. De mange tilskuerne oppfordret til å anmelde forholdet, forteller Inger Johanne Adachi.

Politiet kom raskt

Politiet var blitt tilkalt og kom raskt til stede.

- De tok opp forklaring og hjalp oss til Legevakten og til veterinær. Hunden vår hadde en stor flenge i halsen som ble sydd, men den hovnet opp p.g.a. infeksjon og måtte gå med dren som dryppet puss i en uke, en utålelig situasjon i en småbarnsfamilie, forteller hun.

Den kunne ikke ha på halsbånd i ca.en måned og kunne derfor ikke luftes normalt.

- Min datter anmeldte hundeeier for farlig hundehold, krevde avliving av hunden og erstatning for lege- og veterinærregninger. Fra politiet fikk hun vite at hunden var tatt i forvaring av Viking, deretter plassert i hundepensjonat.

Saken henlagt

Hundeeieren engasjerte advokat, det ble fremlagt papirer på at hunden var sju år og dermed lovlig fordi den er eldre enn loven som forbyr hunderasen i Norge. Den har ikke vært anmeldt tidligere.

Like etter denne hendelsen sendte NRK2 en dokumentar fra BBC der reporteren hadde infiltrert kamphundmiljøet i Storbritannia, Finland og Nederland og påvist omfattende svindel, omgåelser og juks med registreringspapirer, smugling av kamphunder over grensene og arrangering av kamper.

- Forleden kom det brev fra politiets saksbehandlere med den lakoniske melding:
Saken er henlagt etter bevisets stilling, sier Inger Johanne Adachi.

Forstår ikke politiet

Vi som gikk i parken med Casper stiller oss en del spørsmål nå i etterkant. :

Hva er det som trenger å bevises?
At hunden som angrep var løs?
At den angrep helt uprovosert?
At hundeeier / hundepasser ikke kunne kontrollere hunden?
Hva har politiet gjort for å finne ut hva som skjedde?

- Jeg har oppgitt navn, adresse og personnummer til patruljen som rykket ut, men ingen har avhørt meg som vitne. Betyr avgjørelsen at det står ord mot ord?
Skal en uansvarlig kamphundeiers ord telle mer enn den forulempedes, som sitter igjen med sjokkopplevelsen, skader på hund og eier og veterinær- og legeregninger i titusenkronersklassen?

Skremmende

- Det mest skremmende er at denne hunden er i omløp igjen og kan påtreffes i Oslos gater og parker. Jeg tror det er mange med meg som mener at når en kamphund angriper forbipasserende helt uprovosert, må dens alder være irrelevant. Likeledes at en hundeeier som ikke følger Lov om hundehold i hvert fall ikke bør få lov å ha en kamphund. Min datter har anket saken til Statsadvokaten i Oslo, forteller Inger Johanne Adachi.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.