RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Jodie FOSTER i filmen The Brave One.
Jodie FOSTER i filmen The Brave One.

Anmeldelse: The Brave One

Det er lett å forstå Erica Bains oppgjør med urettferdigheten.

Erica Bain (Jodie Foster) vandrer rundt i New York City. Hun lytter, hun registrerer, hun nyter byen. Hun vandrer langs de travle gatene, og de hvor bare de mest forhatte går. Erica er radiovert og formidler sanseinntrykker fra byens gater.

Men en natt blir hun og kjæresten David brutalt banket opp av en gjeng i parken hvor de spaserer med hunden. David dør, mens Erica såvidt overlever.

Selv om kroppen etterhvert fungerer som normalt, har Erica et stort tomrom inni seg. Hun er redd, hun er sint og snakker ikke ut med noen. En dag kjøper hun en pistol og tar et oppgjør med seg selv - og de som ødelegger andres liv.

Drep de hensynsløse

Erica begynner å drepe mennesker før de får ødelagt andres liv. Den første hun tar av dage er en gal mann som skyter og dreper sin kone i en butikk. Hendene skjelver, men hun tar frem pistolen og skyter ham.

Siden blir det lettere. Samtidig er hun ikke stolt av det hun gjør. Hun har fått nok, hun orker ikke å gi de ondskapsfulle og voldelige menneskene mer makt i sitt eget og andres liv.

Hun er ikke alene om dette. I vårt samfunn på østkanten er det nok av menneskeliv som har blitt ødelagt av hensynsløse mennesker. Voldtektsmenn, drapsmenn, narkolangere... Politiet har ansvaret for å straffe disse menneskene, men ofte er det såpass formelle ting som ressursmangler som kommer i veien for at de blir straffet.

I denne filmen får hun faktisk hjelp av en politimann til å drepe mannen som drepte kjæresten David og nesten drepte henne.

Hvor går grensen? Kommer vi til å se et samfunn der flere og flere mennesker tar loven i egne hender?

Jodie Foster leverer en Oscar-vinnende jobb i The Brave One. Man skal være laget av metall for å ikke la seg røre dypt av denne intense og til tider grusomme historien. Absolutt å anbefale.

Østkantavisa sier: Terningkast 6

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere