Anmelder ikke overgrep – frykter for eget liv

REDDE ETTER OVERGREP: Mange nekter å anmelde overgrep i frykt for reprisalier fra overgriperen. Illustrasjonsfoto

REDDE ETTER OVERGREP: Mange nekter å anmelde overgrep i frykt for reprisalier fra overgriperen. Illustrasjonsfoto Foto: Illustrasjonsfoto

Overgrepsmottaket satte i 2013 rekord i antall personer som oppsøkte tilbudet. Likevel er det kun knappe femti prosent som anmelder sin overgriper til politiet.

IKKE BARE FOR KVINNER: Henriette Waitz ved overgrepsmottaket i Oslo opplever stadig at menn tror tilbudet kun er for kvinner. Dette stemmer altså ikke. Lavterskeltilbudet ved Legevakten er for alle. Foto: Foto: Anita Bakk Henriksen

SENTRUM: – Grunnene til at en så høy andel ikke anmelder er mange, men for noen kan frykt for eget liv være en faktor. I tillegg orker ikke alle tanken på en lang rettsprosess, og vil helst glemme det som har skjedd så raskt som mulig, sier Henriette Waitz ved Overgrepsmottaket i Oslo.

I 2013 var det 434 personer som oppsøkte mottaket, det høyeste tallet noen sinne. Nå lanseres det en kampanje for å informere enda flere om at tilbudet eksisterer, med spesielt fokus på unge menn og kvinner.

Tror det er bare for kvinner

– Det hender vi får høre at gutter tror mottaket kun er for kvinner, mens andre har aldri visst at vi holder til her ved Legevakten, sier Waitz, og fortsetter:

– Vi vet at det er mange som ikke oppsøker hjelp etter et overgrep. Derfor er målet med kampanjen å informere om at vi finnes, hva vi tilbyr og en blir tatt på alvor uavhengig av omstednighetene rundt overgrepet.

LES OGSÅ: Opplever at ansatte føler seg utrygge på vei hjem fra jobb

Ikke dusj eller vask klær

De som oppsøker Legevakten og rapporterer om overgrep blir raskt tatt hånd om, sluset forbi køen og inn til samtale med en sosionom som balnt annet gir hjelp til å håndtere følelsesmessige reaksjoner.

Deretter får vedkommende tilbud om en legeundersøkelse og medisiner som forebygger eventuelle sykdommer og graviditet.

– Den rettsmedisinske undersøkelsen er viktig for å sikre spor for videre etterforskning tilfelle en ønsker å anmelde, og det er derfor ønskelig at personer som har opplevd overgrep kommer rett hit til mottaket uten å dusje eller skifte klær først, sier Waitz.

LES OGSÅ: «Jeg var livredd, men ingen prøvde å hjelpe meg»

Sjokk, skyld og skam

– Hvor mange av de som oppsøker dere kjenner overgriperen sin?

– Cirka halvparten har kjent overgriperen i mer enn et døgn. Det er da ofte et komplekst bilde der enkelte ikke klarer å ta innover seg hva som har skjedd, og at det virkelig var en voldtekt de var utsatt for, forklarer Waitz.

Hun understreker også at mange havner i en sjokktilstand etterpå, og at en ofte kan få følelsen av både skyld og skam. Cirka fem prosent av de som oppsøker mottaket.

– Terskelen er nok spesielt høy for denne gruppen, og vi har i tillegg oppdaget at mange tror mottaket kun er for kvinner. Det stemmer altså ikke, påpeker Waitz.

LES OGSÅ:

«Myndighetene har et stort ansvar for å beskytte enkeltmennesker mot vold»

Slik vil byrådet hindre overgrep mot eldre

Voldtok sovende kvinne

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.