Anmeldte overfallsvoldtekter doblet

Leder for vold- og sedelighetsseksjonen i Oslo politidistrikt, Hanne Kristin Rohde sier Oslopolitiet stadig ser etter måter å utvikle sin kompetanse på. Hun beskriver årets voldtektsstatistikk som «forferdelig trist».

Leder for vold- og sedelighetsseksjonen i Oslo politidistrikt, Hanne Kristin Rohde sier Oslopolitiet stadig ser etter måter å utvikle sin kompetanse på. Hun beskriver årets voldtektsstatistikk som «forferdelig trist». Foto: Arkivfoto

Oslopolitiets strategiske plan om hvordan forebygge voldtekt kommer på et år der antall overfallsvoldtekter er nær doblet fra året før.

Justisminister Knut Storberget takket for rapporten og sa den vil komme til stor nytte, ikke bare i Oslo, men i hele Norge. Foto: FOTO: Vemund Sveen Finstad

OSLO: Det har så langt i år blitt anmeldt 19 voldtekter i Oslo, nær en dobling fra 10 på samme tid i fjor, i følge Dagbladet.

Leder for vold- og sedelighetsseksjonen i Oslo politidistrikt, Hanne Kristin Rohde, sier til avisen at ti av overfallsvoldtektene regnes som fullbyrdet, mens ni er betegnet som forsøk på voldtekt.

- Vi ser at det er en dobling. Det er forferdelig trist og noe vi ikke liker, sier Rohde.

LES OGSÅ: Seksuelle overgrep på fest stadig mer vanlig

Del på Facebook

Vil forebygge

Oslopolitiet overleverte onsdag en rapport til Justisminister Knut Storberget som tar for seg strategier for å forebygge voldtekt.

Den strategiske planen beskriver prioriteringene og sastningsområdene til politidistriktet i årene fremover.

- Jeg er overbevist om at vi kan dra nytte av dette arbeidet, ikke bare i Oslo, men i hele Norge, sa Storberget under pressekonferansen. Han påpekte viktigheten av å se andre måter å løse problemet med voldtekt på enn bare å tenke strafferettslig.

- Det er viktig å ikke glemme at den helga det var 3-4 overfallsvoldtekter i byen, så skjedde det sikkert 20 relasjonsvoldtekter hjemme hos folk, som svir minst like mye, sa Storberget.

Storberget er bekymret over det han kaller «et fortielsens slør» over problemstillingen.

Del på Facebook

Obligatorisk seksualundervisning

Hanne Kristin Rohde forklarer at politiet har knyttet til seg flere andre samfunnsaktører i uviklingen av den nye strategiplanen, blant annet SaLTo, som Rohde mener sitter inne med bred kompetanse og enorme mengder kunnskap om temaet voldtekt.

- Kompetansen og kunnskapen boblet nesten over, sa Rohde på pressekonferansen.

Hun påpeker at politiet alltid er ute etter å videreutvikle sin kompetanse innen forebygging, etterforskning og retterføring av seksuelle overgrep.

- Vi tør aldri å si at vi er gode nok, forklarte hun.

Rohde ymtet frampå et forslag om å ta inn seksualundervisning som obligatorisk fag på skolen.

- Det store spørsmålet er hvordan vi skal nå fram til ungdommen i dag med informasjon, råd og holdninger, sa hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.