RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

INGEN BEDRING: Romfolket lever fortsatt i uholdbare kår, både i Norge og i resten av Europa. ARKIVFOTO
INGEN BEDRING: Romfolket lever fortsatt i uholdbare kår, både i Norge og i resten av Europa. ARKIVFOTO Foto: ARKIVFOTO

Anmeldte politiet for rasisme mot romfolket

Mens romfolket må lete etter mat og ly for natten, går den internasjonale romdagen forbi. Det er liten bedring for romfolket i Europa.

OSLO: – Dette er romfolkets dag, og vi skal markere det. Men selv om det er en dag for romfolket, tviler jeg på at det er så mange som har tid til å feire. De må bruke tiden sin til å skaffe seg både mat og ly, sier Lena Ulven fra Folk er Folk.

Folk er Folk er en nystartet aksjon, som har som mål å bedre situasjonen for romfolket i Oslo.

I fjor høst hadde dittOslo.no en serie om romfolkets levekår. Kari Gran, ved Kirkens Bymisjon, kunne fortelle hvordan romfolk opplever diskriminering og hvordan de sliter i hverdagen.

Dette ble bekreftet at Jahn Otto Johannessen som mener at holdningene overfor romfolket minner om nazistiske holdninger.

– Dette er holdninger vi kjenner igjen fra nazismen og meningen om «undermenneskene», sa han, om måten mange romfolk har blitt behandlet på i Oslo.

Folk er Folk ser nødvendigheten med å ta grep, og har i den forbindelse opprettet en lovbeskyttet leier for de rumenske tiggerne.

I tillegg har organisasjonen nå anmeldt politiet for brudd på rasismeparagrafen.

SE VÅR TEMASIDE OM ROMFOLKET

Ber frivillige komme med klær

I dag, 8. april, er det romfolkets internasjonale dag. Organisasjonen Folk er Folk har arrangementer klare for dagen.

Markeringen starter på Kulturhistorisk museum klokka 14, og klokka 16 går turen videre til den rumenske ambassaden.

– Her vil det bli mat og musikk, sier Ulven.

Hun oppfordrer frivillige til å ta med både bat, klær og andre artikler som organisasjonen kan dele ut videre til trengende.

Dårligere levevilkår

I forbindelse med romfolkets dag har Amnesty Internasjonal samlet omfattende informasjon om romfolkets levevilkår i Europa.

Dette tok stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) til ordet for å gjøre noe med. Hun fortalte i høst at europeiske myndigheter er nødt til å jobbe sammen for å bedre levekårene for romfolket.

Amnesty Internasjonal har i sin rapport konkludert med at romfolk har lavere inntekt, dårligere helse, verre boforhold, færre lesekyndige og høyere arbeidsledighet enn hos resten av befolkningen. I mange land har de også lavere levealder.

Defor kan det tyde på at europeiske myndigheter fortsatt ikke har tatt grep om problemstillingen.

I strid med menneskerettighetene

– Det er åpenbart et problem hvis så mange mennesker i EU-land bor i slum, og det er høyt på tide at myndighetene gjør noe med det. Men tvangsfordrivelser og annen trakassering er ikke bare i strid med menneskerettighetene, det gjør også bare situasjonen verre. Det er den slags overgrep, sammen med en generell diskriminering, som er hovedårsaken for romfolkets dårlige levekår, sier politisk rådgiver i Amnesty, Gerald Kador Folkvord.

Det skriver Amnesty Internasjonal på sine hjemmesider.

LES FLERE NYHETER FRA DITTOSLO.NO:

Jørgen (22) drapstrues på nett

Hvilepuls i Oslo i påsken

Pågrepet etter pistolran

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere