Anniken varslet om forurensning i Ljanselva

BEGRENSET UTSLIPPET: Anniken Heiland (t.v.) får av Trine Johnsen overrakt Oslo Elveforums bok «Blågrønn hovedstad – jubel og gråt for Oslos elver og bekker» som en liten takk for en viktig handling.

BEGRENSET UTSLIPPET: Anniken Heiland (t.v.) får av Trine Johnsen overrakt Oslo Elveforums bok «Blågrønn hovedstad – jubel og gråt for Oslos elver og bekker» som en liten takk for en viktig handling.

Anniken Skiebe Heiland fra Ljan var raskt ute med å varsle myndighetene da hun luktet og så forurensning i Ljanselva. Her får hun en varm takk.

LA UT LENSE: Det både luktet vondt og så stygt ut i Ljanselva ved lekkasjen av fyringsolje. Foto: Foto: Nina Schyberg Olsen

LJAN: – Vi er svært takknemlige for at hun reagerte og handlet så raskt, sier Trine Johnsen og Ida Elisabeth Nagell Hvoslef i Miljøprosjekt Ljanselva.

Rykket ut raskt

Tirsdag 11. mars så Ljans-beboeren Anniken Skiebe Heiland at det fløt olje i Ljanselva ved Kruttverkveien. Umiddelbart ringte hun Brann- og redningsetaten, som rykket ut og fikk lagt ut lense.

Brannvesenet fant til slutt kilden til utslippet, som var en entreprenør som rehabiliterer sykehjemmet i Ljabrubakken 7. De hadde kappet et rør som inneholdt fyringsolje.

Tanken fyringsoljen kom fra rommer 20.000 liter, men det er ennå ikke sikkert hvor mange liter som rant ut i Ljanselva.

Les saken her: Fyringsolje har rent ut i Ljanselva

Tidligere har det vært svært alvorlige utslipp i elva. Sist et ammoniakkutslipp i desember 2012 i Gjersrudbekken.

– Det startet fra vestenden av Gjersrudtjern, og alt liv døde herfra til elva møter Ljanselva ved Hauketo og videre helt ut til utløpet ved Fiskevollen. Dette utløste en større aksjon med flytting av fisk, sier leder i Miljøprosjekt Ljanselva, Trine Johnsen.

Fisken er svært sårbar for endringer i ph-verdi og forurensning generelt.

– Det er å håpe på at denne forurensningen ikke var så stor, men entreprenørfirmaet LKC som har anleggene i Ljabrubakken 7 (tidligere Ljabruhjemmet) tar saken på alvor og følger opp sammen med etatene, sier Johnsen.

Les også: Ga nytt liv i død bekk

Viktig at folk melder

Vivi Paulsen, overingeniør i Vann- og avløpsetaten, roser også Anniken Skiebe Heiland.

– Det er veldig viktig at folk melder ifra når de ser noe unormalt. Mange utslippshendelser blir meldt av observante privatpersoner, sier Paulsen.

Dette er de avhengige av for å opprettholde et godt miljø i Oslos elver.

– Det gjør at vi kommer tidligere på stedet og kan begrense eventuell skade. Og folk følger med! Det er vi veldig glade for, sier Paulsen.

Vann- og avløpsetaten har en beredskapstelefon som er betjent 24 timer i døgnet. Telefonnummeret er 23 43 79 00.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.