RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ansvaret må deles

Det er lite folk på østkanten liker mer enn å le av «sossene» på vestkanten, og antakelig er det lite disse «sossene» setter høyere enn å mobbe oss på østkanten. Og sånn kan det godt få være, det blir som lokale svenskevitser, som regel i en gemyttelig tone.

Langt verre blir det når alvoret i øst-/vestskillet blir satt på dagsorden. Per i dag er langt på vei de fleste byomfattende sosiale institusjoner plassert på østsida av Uelandsgate. Både asylmottak, rusinstitusjoner og kommunale boliger har hovedsete på østkanten, i all hovedsak i de sentrumsnære bydelene i indre øst. Det er en uholdbar situasjon, som blant annet SV nå ønsker å gjøre noe med.

For i et blodferskt vedtak fra bystyret skal Oslo kommune nå lage en totaloversikt over plasseringa av slike institusjoner, for så å komme opp med en prinsipplan for framtidige etableringer. Det betyr i all hovedsak at institusjoner som i dag er plassert i øst, kan bli å finne på vestkanten i åra som kommer.

For en del bosatt i vest kan kanskje dette virke skremmende.

Fra oss i øst er det fristende å komme med gratulasjoner. For det er nemlig ikke slik at å bo ved siden av en rusinstitusjon, et asylmottak eller en kommunal bolig nødvendigvis er en belastning. Det kan være berikende både for nærmiljøet og beboerne i området. Problemet blir når alle disse konsentreres i et lite område.

Når mennesker med redusert boevne og sosiale utfordringer skal bo tett på hverandre gjør det nødvendigvis noe med bomiljøet. Det blir ofte som en blind som skal lede en blind, og alle vet at det ikke er spesielt hensiktsmessig. Har man imidlertid gode rammer med et etablert nærmiljø er det større sjanse for at også de som faller utenfor får mulighet til å integreres i samfunnet. Det må sies å være en vinn-vinn-situasjon for alle parter.

Derfor er det gledelig at politikerne nå ser behovet for en endring. Riktignok en endring som har vært nødvendig i flere tiår, men når de nå er nødt til å ta stilling til disse konkrete utfordringene er det gode muligheter for en faktisk endring.

Østkantavisa på Twitter

Østkantavisa på Facebook

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere