RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ansvarsfraskrivelse fra Haugli

I Østkantavisa går Håkon Haugli i strupen på meg og mitt utspill om integrering av somaliere. Haugli reagerer på min kritikk av hans rop om mer politi for å stoppe somaliske menns khat-tygging på Grønland. Dette får Haugli til å se dopliberalisme og han leser mitt innlegg som et forsvar for khatomsetningen og bruken.

Blant annet reagerer Haugli på mitt utsagn om at "Problemet er ikke at somaliere sitter i parken og tygger khat, men at de ikke har annet å ta seg til". Håkon Haugli (Ap) trekker mine meninger ut av sin sammenheng for å påstå at jeg bidrar til stigmatisering av somaliere ved å skrive at salg av hasj ofte kan være den eneste måten for somaliske familier å skaffe penger på.
Mitt egentlige budskap er at det somaliske miljøet er det minst integrerte miljøet i hovedstaden, etter rusmiljøet. Dette innebærer at mange somaliere sliter med å få innpass på arbeidsmarkedet. Når barn fyller 18 år, mister familien tilskudd for barna. Fattige familier har sjelden mulighet til annet enn å gi poden beskjed om at de må ut i verden og tjene penger til familien. Det er denne situasjonen som gjør at mange unge menn med minimale muligheter for innpass på arbeidsmarkedet selger cannabis ved Akerselva eller bidrar i salgskjeden for khatomsetningen.

Roten av problemet ved khatbruken er høy arbeidsledighet og mangel på hjelpetiltak for dem som får problemer med dette rusmiddelet. Dette kan gjøres noe med ved å foreta politiske grep. Vi må sikre somaliere velferd og like store muligheter for ærlig arbeid som alle andre. Det er dette Haugli kaller å møte et ødeleggende rusproblem med skuldertrekk og naive betraktninger om kulturforskjeller.

Haugli ønsker, som FrPs Sylvi Listhaug, at politiet skal slå hardere ned på khatbruken utenfor politistasjonen på Grønland. Hva tror egentlig Aps bystyrekandidat dette medfører? At somaliere som får plett på rullebladet (for narkotikaforbrytelser) lettere får jobb enn andre? Tror Haugli at hyppige arrestasjoner får somaliere til å tenke at khatbruk ikke er noe lurt, slik at de velger å se etter arbeid isteden? Dette er i beste fall naivt.

For å få flere somaliere bort fra parken og ut i arbeidslivet, er det helt andre tiltak enn mer politi som er effektivt. Det er vanskelig å nå fram til Ap med politisk budskap for en bystyrekandidat som meg. Jeg er selv tidligere narkoman og stiller for det nye bypartiet; Oslo Byaksjon. Respekt fra Hauglis kretser er mangelvare i min verden. Kanskje Haugli heller lytter til politiet selv? Stasjonssjef Kåre Stølen uttalte følgende til Nettavisen 9. august:
" Vi løser ikke noe problem ved å ta dem der de sitter på plenen. Vi pågriper og beslaglegger khat nesten daglig. Vi kan godt pågripe dem hver eneste dag. Men de har et stort rusproblem og her må helsemyndighetene komme på banen."

Arbeiderpartiet har et troverdighetsproblem på rusfeltet. Deres byrådslederkandidat Rune Gerhardsen kritiserer Plataaksjonen i Aften 31. august. Der skriver han følgende: "De som hele tiden vil jage folk, bør heller prøve å møte dem og se hva vi kan gjøre for hver enkelt for å få til gode og varige løsninger, slik at de ikke havner tilbake på gaten."
En slik holdning kunne etter mitt syn være et langt bedre utgangspunkt for integrering av somaliere enn Hauglis rop etter kriminalpolitisk handlekraft mot miljøet. Men når man leser Gerhardsens innlegg videre, ser man at ønsket om politiaksjoner mot rusmiljøer står sterkt i Oslo Ap. Gerhardsen skriver at hans parti synes det var dumt å jage narkomane fra Plata, uten å gjøre noe annet. Gerhardsen er med andre ord ikke det spor bedre enn de han kritiserer. For de som sto bak Plataaksjonen, altså det borgerlige byrådet, de opprettet både møtesteder og lavterskeltiltak i forbindelse med Plataaksjonen. Gerhardsens kritikk av aksjonen er altså kun et spekulativt valgkamputspill som viser at Arbeiderpartiet støtter politiaksjoner, bare man gjør noe mer.

Man kan få frysninger på ryggen når man leser hva dette "mer" kan innebære. I Aften 30. august, uttaler Aps ordførerkandidat Nina Bache følgende: " Vi vil koble rusmisbrukere og andre som er avhengig av sosialhjelp til en jobb. Det er bedre at de arbeider med for eksempel å plukke søppel, og på den måten kommer seg ut av en destruktiv klienttilværelse, sier Bachke." Dette utspillet er også grenseløst naivt.

Rusmiddelbrukere er like forskjellige som alle andre. Det er derfor skremmende å konstatere at Arbeiderpartiet tror at de får dem ut av en destruktiv tilværelse ved å straffe dem og sette dem til å plukke søppel. Rusmiddelbrukere duger selvsagt til langt mer enn som så.

Dagsavisen (3. september) skriver dessuten at ordningen med praksisplasser til arbeidssøkere som skulle skaffe innvandrere jobb, i stedet sørger for at bedrifter utnytter innvandrere som gratis arbeidskraft. En rapport fra forskningsstiftelsen Fafo viser at innvandrerne får for lite opplæring og følges for dårlig opp av NAV. Bedrifter utnytter gratis arbeidskraft helt uforpliktende. Her har Oslo Kommune en særlig viktig oppgave. Det er derfor bra at Håkon Haugli ønsker seg en bedre integreringspolitikk, men å bruke ressurser på å straffe somaliere for khatbruk fremfor å ta ansvar for integreringen, er ren ansvarsfraskrivelse.

Arild Knutsen
Oslo Byaksjon

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere