RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Antall inkasskokrav til himmels


Over 18 000 Oslo-folk mottok inkassokrav i løpet av det første halvåret i 2008.
Over 18 000 Oslo-folk mottok inkassokrav i løpet av det første halvåret i 2008.
Antall Oslo-folk med inkassosaker mot seg øker med over 25 prosent.

OSLO: - Utviklingen gir all grunn til bekymring, sier Heidi Skaaret, landsjef for Lindorff i Norge.

Over 18 000 Oslo-folk mottok inkassokrav i løpet av det første halvåret i 2008, viser den nye Lindorff-analysen til Lindorff Decision. Dette er en økning på nesten 4000 personer i forhold til samme tidsrom 2007, en økning på over 25 prosent.

Over hele landet

Dette gjør Oslo til den byen med fjerde størst inkassoøkning, etter henholdsvis Sogn og Fjordane, Vest-Agder og Tromsø.

Utviklingen går samme vei i hele landet. Nesten 160 000 nordmenn har inkassokrav retett mot seg, en totaløkning på 17 prosent fra de første seks månedene i 2007.

- Vi ser en trend der stadig flere husholdninger får problemer med å betjene gjelden sin. Dette tyder på at en del har vært altfor uforsiktige med privatøkonomien sin, sier Skaaret.

Rentetrøbbel

Skaaret tror den forholdsvis raske renteoppgangen er viktig årsak til at stadig flere nordmenn nå havner i betalingsuføret.

Mange, særlig unge i etableringsfasen, tok opp for store boliglån mens renten var lav. De har rett og slett ikke sterk nok økonomi til å klare økende renteutgifter på toppen av andre utgifter, sier Skaaret.

Ifølge Lindorff-tallene er økningen i antall inkassosaker størst blant de i alderen 18-25 år. Her går antall personer som får inkasso opp med over 20 prosent på ett år

Også rike får mer inkasso

Ved utgangen av første halvår i år hadde Lindorff registrert over 270 000 inkassosaker, 23,6 prosent flere enn på samme tid i fjor, til en totalverdi på i underkant av 2 milliarder kroner. Menn står for nesten 1,5 milliarder kroner av den samlede inkassogjelden til norske privatpersoner.

Det registreres også en kraftig inkassoøkning mot personer med en årslønn på over 700 000 kroner.

Her må det sies at tallene i utgangspunktet var lave, men økningen antyder kanskje at også personer i høyinntektsgrupper har levd over evne de siste årene, mener Skaaret.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere