*Nettavisen* Nyheter.

Antatt drept norsk IS-kriger sonet straff i moské

Den 24 år gamle etnisk norske konvertitten fra Halden, som er meldt drept i Syria, sonet samfunnsstraff for ran i moskeen Islamic Cultural Centre på Grønland i Oslo, skriver VG.

30.03.15 10:17

– Ja, det stemmer at han sonte samfunnsstraffen sin hos oss, sier styreleder Najam Ul Saqib Farhan i Islamic Cultural Center til VG.

Styrelederen synes det er trist å høre at 24-åringen, som iblant også kom til bønn i moskeen, reiste til Syria.

– Vi opplevde han som en veldig fin gutt som ønsket å lære mer om islam, sier Farhan i Islamic Cultural Centre.

Les også: - Koranen slår utvetydig fast at blasfemi ikke skal straffes

Skal ha bilder av dødsfallet
Denne uken fikk familien en telefon med beskjed om at den norske konvertitten var drept i Syria. Etter det VG kjenner til ble de fortalt at det finnes bilder som dokumenterer dødsfallet, men familien skal ikke selv ha sett disse.

Ifølge TV 2 ble mannen drept i grensebyen Ayn Al-Arab, som kurderne kaller Kobani.

Dømt til samfunnsstraff
I januar 2012 gjennomførte han et ran av en 7-Eleven-kiosk i Oslo sammen med en annen kamerat. Høsten 2013, etter å ha konvertert til islam på våren, ble han i Oslo tingrett dømt til 400 timer samfunnsstraff for ranet.

Tidlig på høsten 2014, forlot han Norge og dro til Syria, hvor han har gjennomført våpentrening sammen med IS, etter det VG får opplyst.

Ikke overraskende
At tidligere ungdomsranere blir radikalisert er slettes ikke overraskende, mener forsker Evelyn Dyb, som står bak rapporten Unge ranere i den globale byen.

Tidligere i år sa hun til dittOslo at det er en reell fare for at ungdomsranere blir radikalisert til ekstreme muslime miljøer.

- Noen «taper» allerede i barneskolen og går ut av skolen uten å ha tilegnet seg grunnleggende ferdigheter. De opplever også å bli avvist i arbeidslivet. Noen kommer inn i ransmiljø. Radikalisering kan gi mening og retning i livet, sa hun.

Les også: - Ungdomsranere kan bli radikalisert

Tilknyttet Profetens Umma
Familien til mannen fortalte i fjor i et intervju med Halden Arbeiderblad at han var en del av det ekstreme miljøet i Bærum og var tilknyttet Profetens Umma.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) kjenner til mer enn 70 personer som har reist til Syria. Rundt 15 av disse er blitt drept og rundt 25 har returnert til Norge. De reelle tallene er trolig høyere. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.