«Ap må bryte valgløfter»

 

  Foto: FOTO: VIDAR BAKKEN

Eirik Lae Solberg (H)

I et innlegg på dittOslo gjør Arbeiderpartiets Janne Svegården et iherdig forsøk på å forsvare Aps økonomiske politikk. Det er en utakknemlig oppgave. Skal Arbeiderpartiet stå ved løftet om ingen eiendomskatt, må partiet nemlig bryte de fleste av de andre valgløftene sine.

Del på Facebook

Bare løftene om å tilby heltidskontrakt til alle ansatte som ønsker det, om heldagsskole og bilfritt sentrum koster nærmere to milliarder kroner i økte årlige driftsutgifter. Det er det ikke mulig å finansiere uten eiendomskatt eller gjennom kutt i andre tjenester til innbyggerne.

Faktiske feil

Svegårdens innlegg preges dessuten av faktafeil. Hun hevder for eksempel at kostnadene for kommunens nye søppelhåndteringsanlegg for kildesortering ble dobbelt så dyrt som det bystyret ble forelagt. Det er ikke riktig.

Som bystyremedlem burde Svegården vite at bystyret ble informert om kostnadene før investeringsbeslutningen ble tatt, og at det ikke ligger an til overskridelser av det budsjettet bystyret har vedtatt.

Svegården hevder også at «I 2010 brukte byrådet i tillegg 1,5 milliarder kroner på private konsulenter i hovedsak for å rydde opp i de mange skandalene». Det er påviselig feil.

Voodoo-økonomi

Man må forvente at et parti som har ambisjoner om å styre Oslo forteller hvordan de skal finansiere valgløftene sine. Når de ikke gjør det, er det naturlig å se på hvordan de har gjort det i bystyret de siste årene. Hvert år foreslår Ap å bevilge om lag 10 millioner kroner mer til kemneren. Deretter forutsetter de at det på mirakuløst vis skal gi nærmere en halv milliard i økte skatteinntekter.

Kemneren har selv avvist at det er mulig å budsjettere på denne måten, men det bryr ikke Arbeiderpartiet seg om. Arbeiderpartiet har med andre ord operert i en fantasiverden når de har laget sine alternative budsjetter.

Låner til forbruk

Arbeiderpartiet pleier også å foreslå å ta opp flere hundre millioner kroner i lån for å finansiere økte driftsutgifter. Det er sjokkerende kortsynt.

Alle familier vet at det veldig fort går veldig galt når man gjør seg avhengig av å låne for å finansiere forbruk. Lånet må betales med renter og avdrag, og da har man raskt enda mindre å rutte med enn før.

Aps opplegg betyr dermed at velferdstilbudet etter få år må kuttes dramatisk.

Overskridelser gir ikke økt handlingsrom

Ap og Svegården gir også inntrykk av at de kan finansiere valgløftene sine ved å bruke pengene som har gått med til tidligere overskridelser.

Enten er dette utenomsnakkk, eller så mener Ap i fullt alvor at de kan dekke inn løftene sine med penger som allerede er brukt. La meg derfor minne Ap om at overskridelser dessverre fører til at det blir mindre og ikke mer å rutte med.

Oslohistoriens største kostnadssprekk er det forøvrig staten som står for med 2,3 milliarder kroner i det pågående veiprosjektet Sinsen-Ulven. Det tilsvarer overskridelsene på fire Holmenkollbakker.

En hemmelig kuttliste?

Uten eiendomskatt går ikke Aps regnestykke opp. Valgløftene koster rett og slett for mye.

Alternativet er selvfølgelig at de har en hemmelig kuttliste som skal finansiere løftene. Da bør velgerne få se den før valget.

Eirik Lae Solberg
Gruppeleder i Høyre og leder av finanskomiteen i bystyret

LES ALT OM VALGET 2011 I OSLO HER

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.