Gå til sidens hovedinnhold

Ap vingler

Venstre raser mot Arbeiderpartiet, etter at finanskomiteen avviste Nordre Akers søknad om å gi stemmerett til 16-åringer ved kommunevalget i 2011.

NORDRE AKER: Som eneste bydel i Oslo, sikret bydelsutvalget i Nordre Aker flertall for forslaget om å delta i en prøveordning med stemmerett for 16-åringer i 2011, med Venstre, Arbeiderpartiet og SVs stemmer.

Men drømmen ble punktert i finanskomiteen i bystyret i slutten av oktober, da søknaden, der med Arbeiderpartiet, Høyre og Fremskrittspartiets stemmer, ble nedstemt.

Kjemper mot sine egne

Det er typisk for Arbeiderpartiet og Ivar Christiansen (gruppeleder i Nordre Aker Ap, og nestleder i Oslo Ap, journ.anm.) å snakke varmt om lokaldemokrati i bydelsutvalget, men når det kommer til stykket så må Ap kjempe mot sin egen bystyregruppe i sak etter sak. Ap som parti er fullstendig uforutsigbart, sier Venstres gruppeleder i bydelsutvalget, Per Elling Braseth-Ellingsen.

Han mener Arbeiderpartiet ikke er konsekvent i sin politikk på lokalt og sentralt nivå også fordi det er Kommunaldepartementet som har åpnet for prøveordningen.

For å illustrere hvor lite Ap henger sammen, så er de for på bydelsnivå, mot på bystyrenivå, mens det er en regjering med Ap som har åpnet for forsøk med 16-årig stemmerett, sier Braseth-Ellingsen.

Mindretallet i finanskomiteen, med Venstre og SV, mente at forsøket handler om å utvikle demokratiet og "å ta ungdom på alvor, og å sikre at ungdom får bidra med sin kompetanse, erfaringer og kreativitet", og roste lokalpolitikerne i Nordre Aker for å ta utfordringen fra departementet på alvor.

Jeg ber bare de som er opptatt av lokaldemokrati, rettigheter og stemmerett for 16-åringer bite seg merke i hvordan Ap opptrer. Venstre er det enkelt å forholde seg til. Vi er for 16-årig stemmerett på alle nivåer, sier Braseth-Ellingsen.

Er like skuffet

Vi er like skuffet som Venstre over at dette ikke ble vedtatt, sier Ivar Christiansen (Ap).

Han er likevel ikke enig i Braseth-Ellingsens karakteristikk av Arbeiderpartiet.

Jeg syns det er veldig bra at vi er et parti der man har forskjellige meninger. Det er ikke bare to personer som skal bli enige på kammerset, sier Christiansen.

Vi har presset på overfor våre representanter i bystyret for å få gjennomslag for en prøveordning i vår bydel. Det fikk vi nesten, men vi vil fortsette å kjempe for stemmerett for 16-åringer, sier han.

Reklame

Ny bok: Husker du disse to idiotene?