RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Åpent brev til bystyret i Oslo vedrørende rehabilitering av Høybråten skole

Bystyret i Oslo skal avgjøre eventuelt salg, nybygg, rehabilitering og tilbakeleie av Høybråten skole. Undervisningsbygg har på oppdrag fra bystyret utredet rehabilitering og nybygg finansiert gjennom salg av skolen og tilbakeleie av lokalene. Saken er nå til behandling i finanskomiteen og bystyret vil fatte endelig vedtak 22.6.2005. Foreldrearbeidsutvalget (FAU) ved skolen møtte finanskomiteen 31.05.2005, og fikk der klare signaler på at partienes grunnleggende syn på offentlig/privat samarbeid (OPS) vil være avgjørende for et ev. vedtak om rehabilitering. Det fremlagte forslag fra Undervisningsbygg er i tråd med bestillingen fra bystyret i verbalvedtak K 16 b for 2002. Vi er derfor svært skuffet over signalene om at det i bystyret vil være omkamp om politiske vedtak og prinsipper som allerede har vært debattert og vedtatt av bystyret to ganger tidligere som skal avgjøre hvorvidt Høybråten skole skal utbygges og rehabiliteres.
At skolen sårt trenger rehabilitering og at det offentlige ikke har ivaretatt sine plikter som god eiendomsforvalter kan det ikke være tvil om. Det har de siste ti år vært flere forprosjekter som har anbefalt full rehabilitering uten at noen av disse er iverksatt. Utredningene har i seg selv medført store kostnader i tillegg til at forventingene om en ny skole gjør at man har funnet ad hoc-løsninger fremfor langsiktige investeringer. Dette kan da ikke være god samfunnsøkonomi? Satsning på skole og utdanning er viktig samfunnsutvikling, og kostnader til utdanning og skole er investering i en god fremtid. Som foreldre har vi sterkt fokus på kjerneverdiene; et trygt og godt oppvekstmiljø med gode rammer for lek og læring samtidig som helse, miljø og sikkerhet ivaretas. Skolen er en viktig del av barnas liv, og en av våre viktigste samfunnsinstitusjoner som også i betydelig grad påvirker utviklingen av et godt nærmiljø.
Høybråten skole med sine 577 elever er blant de største barneskolene i Oslo. "Småskolen" (1.-4. klasse) har siden '98 vært avstengt pga. helsefarlig innemiljø. Dette, sammen med innføring av skolestart for seksåringer, har medført at det er satt opp paviljonger på ca. 25% av skolegårdens areal. Dette setter store begrensninger for barnas lek og fysiske utfoldelse, og bygningsmassen er heller ikke tilrettelagt for brukere med fysiske funksjonshemminger.
Stortingsmelding 30 "Kultur for læring" stiller helt nye krav til undervisning og tilrettelagte arealer, og dette gjør behovet for rehabilitering enda mer prekært. Det er derfor ikke bare spørsmål om et forsvarlig miljø, men også at vedtatte læreplaner ikke kan iverksettes. Vi er sterkt bekymret for våre barns skolefremtid om det ikke nå fattes vedtak om rehabilitering, da skolen pr i dag verken tilfredsstiller elevenes basale behov eller kan iverksette vedtatte undervisningsreformer.
Vi vil derfor innstendig oppfordre bystyret til å fatte vedtak i tråd med anbefalingen fra Undervisningsbygg for å sikre et godt oppvekstmiljø og en læringsarena som er tilrettelagt for fremtidens skole. Vi vil på det sterkeste anmode om at bystyrets behandling ikke blir en omkamp om politiske vedtak eller prinsipper, men at rehabilitering av Høybråten skole blir vurdert i forhold til de faktiske forhold og elevenes behov og rettigheter!
Vi forventer at det fattes et vedtak som sikrer rehabilitering av Høybråten skole nå!

Med vennlig hilsen,
Lars Ottersen, FAU-leder
Hege Sorkness, FAU-representant

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere