Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Åpner dørene igjen

Frivillighetskoordinator John Krahn (til venstre) og diakon Vegar Berntsen gleder seg til å ta i bruk Sagene kirke igjen
Frivillighetskoordinator John Krahn (til venstre) og diakon Vegar Berntsen gleder seg til å ta i bruk Sagene kirke igjen Foto: FOTO: Kaja Stabursvik
Etter nesten fem år med rehabilitering åpner Sagene kirke dørene gjen søndag 10. oktober.

SAGENE: I november for snart fem år siden ble det påvist hussopp i kirka, og med fare for at taket skulle ramle ned, ble kirka stengt brått og plutselig.

Oppussingsperioden skulle i utgangspunktet ikke bli så lang som fem år, men da entreprenørene som hadde fått i oppdrag å restaurere kirka gikk konkurs, ble prosjektet utsatt. Lenge.

Åpen kirke

Menigheten har ikke tenkt å la fem år med lukkede dører gå upåaktet hen. Diakon i Sagene kirke, Vegar Berntsen, er en sterk pådriver av konseptet ”åpen kirke” som akkurat hadde begynt å gå riktig så bra da kirka måtte stenge.

– Åpen kirke betyr at vi holder åpent både i helgene og på hverdagene slik at folk kan bruke kirka akkurat når det passer dem, sier Berntsen.

Han forteller at de hadde en oppadgående deltakelse i kirka før de stengte, og han håper at det vil fortsette nå som de kommer til å ha enda flere åpne dager.

– Vi kjenner ikke helt behovet for når kirka trenger å være åpen, men vi er åpne for at folk kan komme med forslag, sier Berntsen. Han påpeker at åpen kirke er et langsiktig prosjekt, og at det er viktig å gi folk en god opplevelse, samt ta vare på kjernen av frivillige som hittil har meldt at de ønsker å være med og holde kirka åpen.

Stort mangfold

– Sagene er en flerkulturell bydel med et stort mangfold, og vi håper det kan gjenspeiles i kirka. Dørene skal være så åpne, og tersklene så lave at alle skal kunne komme uansett hvor de er i livet, og uansett hvilket ståsted eller bakgrunn de har, sier Berntsen.

Han legger til at det høy mobilitet i bydelen, og at mange av de som bor her nå ikke nødvendigvis bodde her da kirka ble stengt.

– Det er viktig at folk må kunne kalle dette kirka si selv om de aldri har opplevd å bo her med en åpen kirke.

Han understreker at selv om det nå blir stort fokus på åpen kirke og mye aktiviteter, så skal det også være rom for stillhet og ettertanke i kirka.

Trenger frivillige

Men for å drifte en åpen kirke, trengs det frivillige. John Krahn er åpen kirke-koordinator, og foreløpig er det et par frivillige på lista, men det trengs flere. Han har inntrykk av at Sagene er en bydel der folk har et ønske om å være del av et fellesskap, og at kirka er et ypperlig sted for nettopp dette.

– Det er viktig for oss at folk skal føle at de kommer inn i et fellesskap. Det er mange ensomme mennesker, og da er kirka veldig fin å ha, sier Krahn.

Han er også opptatt av at kirka skal bli et sted der barn kan føle at de er en del av et større fellesskap.

– Barn skal kunne komme inn i noe hellig og stille der det er mer tilrettelagt for dem enn bare et lite tegnebord bakerst i kirka. Barn og voksne skal kunne oppleve noe felles, og derfor planlegger vi å lage et lite sidekapell der barna skal være sentrale i utformingen av kapellet, sier Krahn.

Menighetsrådet og de ansatte i kirka ønsker at folk som ferdes på Sagene skal merke at kirka er åpen igjen. Derfor vil kirka være åpen fra klokken 10-22 hver dag hele åpningsuka 10. til 17. oktober, og flere store aktiviteter står på plakaten.

FØLG MED PÅ OSTKANTAVISA.NO OG DITTOSLO.NO FOR REPORTASJER!

Kirka åpner med en festgudstjeneste, og videre utover uka følger det med orgelkonsert, ikonutstilling, Sagenekveld – en slags lokalpatriotkveld, barnas lørdagskatedral og konsert med Ole Paus for å nevne noe.

For mer informasjon om programmet i åpningsuka, se www.oslo.kirken.no/sagene.

Delta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Delta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!