Åpner for bygging av privat sykehjem på Furuset

SYKEHJEM: Byrådsekretær Kai-Morten Terning (FrP) mener det er klok politikk å la private bygge og eie et nytt sykehjem på Furuset.

SYKEHJEM: Byrådsekretær Kai-Morten Terning (FrP) mener det er klok politikk å la private bygge og eie et nytt sykehjem på Furuset.

Store aktører står i kø når Oslo kommune igjen vil åpne for å la private bygge sykehjem.

FURUSET: Sist Oslo lot private aktører bygge og drive sykehjem måtte det en stor opprydding til i etterkant. Kommunen vedtok å granske seg selv, og komunerevisjonen slo i 2004 fast at Midtåsen sykehjem på Nordstrand kostet kommunen 24 millioner kroner mer enn nødvendig.

Del på Facebook

Nå ønsker FrP-byråd Cecilie Brein å selge ut en rekke av sykehjemme i Oslo for så å leie dem tilbake. Hun sier dessuten til Dagens Næringsliv at Oslo for første gang skal gå sammen med private om å bygge sykehjem i Oslo.

LES OGSÅ: Furuset er først ut

Lokalavisen har forsøkt å få Cecilie Brein i tale for å få en forklaring på hvordan hun kan hevde at dette er noe nytt i Oslo, all den tid Midtåsen sykehjem ble bygd av privte og fortsatt eies av private.

Noe helt annet

– En kan ikke sammenligne avtalen en hadde om utbygging av Midtåsenhjemmet med de OPS-avtalene vi ønsker på sykehjemsområdet, sier byrådsekretær Kai-Morten Terning.

– Hovedforskjellen er at det ikke var en konkurranse mellom flere aktører på Midtåsenhjemmet, noe som er en selvfølge når vi skal inngå nye OPS-avtaler. Hvis det ikke blir god nok økonomi og kvalitet som en blir enig om med utbygger på forhånd, kommer vi selvsagt ikke til å gjennomføre utbyggingen på Furuset som OPS-avtale, sier Terning.

Private i kø

Han forteller at private interesser står i kø for å få konkurrere om et slikt oppdrag.

Blant de mange deltakerne på møtet var store aktører som OBOS, Entra og Skanska.

– Erfaringene vi har fra tilsvarende avtaler på skoler er meget gode. Det er mange gode grunner til å organisere utbygginger som OPS-avtale. Noe av det mest positive er at en får delt risikoen for kostnadsoverskridelser mellom kommunen og utbygger. En kan legge inn klare krav i avtalen om hvor mye utbyggingen skal koste, og at utbygger må dekke eventuelle ekstrakostnader som ikke skyldes naturlige årsaker som økning i priser osv, sier Terning.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.