RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Åpnet gjengrodde stier


Hele dugnadsgjengen samlet ved nylaget bålplass på Sandermosen. Stasjonsmester Tore nærmest til venstre. Foto: Therese Ravatn
Hele dugnadsgjengen samlet ved nylaget bålplass på Sandermosen. Stasjonsmester Tore nærmest til venstre. Foto: Therese Ravatn
Internasjonal dugnadsinnsats har resultert i nye skiløyper og turstier fra Sandermosen stasjon.

SANDERMOSEN: Midt i juli ankom 13 ungdommer fra ti nasjoner Sandermosen stasjon på Gjøvikbanen. I tolv dager laget de nye turstier, åpnet gjengrodde stier og satte opp skilt og benker. I tillegg ble det laget en skiløype fra stasjonen, langs jernbanelinjen.

– Der man før måtte snu på Sandermosen og gå samme vei tilbake til den preparerte løypa, kan man til vinteren fortsette fra stasjonen, sier «Stasjonsmester» Tore F. Haagensen fornøyd.

For skiløpere fra Kjelsås betyr det at de kan fortsette fra Sandermosen på turen mot Snippen og togturen hjem derfra.

500 arbeidsleire

Dugnadsleiren ble arrangert av Internasjonal Dugnad, den norske delen av Service Civil International (SCI), en frivillig organisasjon som formidler utveksling til 500 work camps – leire – over hele verden hvert år.

– Tore tok kontakt med oss, og ønsket et samarbeid, forteller Therese Ravatn, leder i Internasjonal Dugnad.

Leirdeltakerne var fra Tyrkia, Tsjekkia, Slovakia, Serbia, Sverige, Spania, Belgia, Ukraina, Russland og Norge.


– Deltakerne var veldig fornøyde, og det var en spennende opplevelse for dem som deltok. De fikk oppleve norsk sommer på godt og vondt, og se en litt annen side av Norge. Med toget fra Oslo sentrum kom de midt inni skogen.

Fremmer fred

Internasjonal Dugnad arrangerte i år tre leire i Norge med internasjonale deltakere; i Trøndelag, Folldal og på Sandermosen. Samtidig sendte organisasjonen ut om lag ti medlemmer til leire i utlandet, ifølge Ravatn.

– Vi er en liten organisasjon i Norge, men har et fantastisk tilbud som flere burde kjenne til. Leirene er åpne for alle over 18 år. Det er ingen øvre aldersgrense eller krav til kvalifikasjoner. Vi er en fredsorganisasjon som tror at det å jobbe og bo sammen med mennesker fra andre kulturer motvirker fordommer og krig, sier Rvatn.

Deltakelse på en Internasjonal Dugnad-leir et sted i verden koster 1200 kroner, som dekker kost og losji. Reisen må deltakerne selv betale for.

– Leirene varer i 2–3 uker, men man bestemmer selv hvor lenge man vil være med. Noen velger for eksempel å kombinere leiropphold med en backpackertur, sier Ravatn, og henviser til nettsiden www.internasjonaldugnad.org.

 

 

 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere