*Nettavisen* Nyheter.

Applauderer utvikling i hjemmetjenesten

IMPONERTE: Leder av helse- og sosialkomiteen, Tone Tellevik Dahl på befaring på Årvoll. I bakgrunnen prosjektleder Line Orlund i samtale med byråd Aud Kvalbein. FOTO: JULIE MESSEL

Helse- og sosialpolitikerne i bystyret var mildt sagt imponert over hjemmetjenestens egen utviklingssenter.

BJERKE: – Jeg synes det er utrolig at vi har denne kompetansen i Oslo, nå må vi sørge for at den blir spredt over hele byen, og til hele landet, var Tone Tellevik Dahls ord, etter endt gjennomgang av prosjekter ved kommunens hjemmetjenestes eget utviklingssenter.

- Vi må legge opp til at flere vil dø hjemme

Nybrottsarbeid

Senteret ligger på Årvoll, og hjemmetjenesten i bydelen er naturlig nok tett knyttet opp mot nybrottsarbeid gjort av senteret.


– De aller fleste ønsker å bo hjemme. Det er ikke til å komme bort ifra at folk helst ikke vil på sykehjem, men vil strekke seg langt for å kunne fortsette å bo i sitt eget hjem, sier sykepleier og leder av senteret Line Orlund.


Senteret har utviklet en populær sekk som er alfa omega hos mange av bydelens sykepleiere, som inneholder nødvendige apparater, som blodtrykksapparat, blodsukkermåler, urinprøvesticks med mer.


– Dette er apparater som man kanskje tror hjemmehjelpere og sykepleiere har parat. men det er ikke tilfelle. I Bydel Bjerke hadde vi tre før vi fikk disse sekkene. Nå har vi 700, forteller prosjektlederen om tiltaket som skal profesjonalisere arbeidstakeren ytterligere.


Senteret jobber med forskning og utvikling. I disse dager jobber de med prosjektet legemiddelgjennomgang og legemiddelsamstemning for å gi hjemmetjeneste-presonell økt kompetanse på feltet.

Feilmedisinering

– 10 prosent av sykehusinnleggelser av denne gruppen forårsakes av feilmedisinering, forteller Orlund.

Hun er ikke i tvil om at dette er prosjekter som må ut i hele Oslo, og informasjon basert på forskning som må komme alle hjelpepleiere og sykepleiere til gode.
Det samme gjelder forskning på frivillighet: Her blir behovet bare større i årene som kommer.
Orlund får anerkjennende nikk fra arbeiderpartipolitiker Tellevik Dahl:


– Vi blir bare flere gamle. Samarbeid med frivillig sektor blir bare viktigere, sier hun.

Les også:

Viser sin versjon av dalen på tv

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.