*Nettavisen* Nyheter.

Arbeiderpartiet har sviktet

Rune Eriksen (uavhengig) er ute av Arbeiderpartiet, men ikke av politikken.

Rune Eriksen (45) fra Holmlia melder seg ut av Arbeiderpartiet etter snart 29 år som partisliter.

HOLMLIA: På sist møte i bydelsutvalget (BU) ble det kjent at Rune Eriksen, som var med på å restarte Holmlia Arbeiderpartilag i 1994, har meldt seg ut av partiet. På BU-møtet stilte han som uavhengig representant.

Hovedårsaken til utmeldingen er Arbeiderpartiets mangel på helse- og sosialpolitikk, sier Rune Eriksen.

I løpet av sommeren har det vært en rekke saker i media om folk som møter veggen når de åpner døra hos NAV. Eriksen møter Nordstrands Blad med en tjukk bunke presseklipp.

Grunnlaget for å være med i Arbeiderpartiet er jo troen på at velferdsstaten tar vare på deg når du trenger det. Vi betaler mye skatt og for å få trygd når vi blir syke, men slik er det ikke, sier Eriksen, og blar i bunken med triste mediesaker om NAV-reformen.

Eriksen synes det er merkelig at NAV utstyrer seg med egne leger som skal godkjenne trygdesøknader.

De stoler ikke på fastlegene, som har avtale med staten. Hva slags system er det?

Ansvar

Arbeiderpartiet har sittet med med ansvaret for NAV-reformen i tre år, i en flertallsregjering. Dette skulle vært topprioritert, slik det er i Sora Moria-erklæringen, men det skjer ikke noe. Det er underlig at en så stor reform blir gjennomført uten at det puttes masse penger på, sier Eriksen.

Han synes det står mye bra i Soria Moria-erklæringen, men mener det svikter på gjennomføringen på mange viktige områder

Fattigdommen skulle fjernes, egenandelene skulle ned, og det skulle satses i rusomsorgen. Men det har ikke skjedd, mener Eriksen.

Men mest skuffet er han over at så mange må vente i altfor lang tid på å få trygdesakene sine behandlet.

En ting er å ha dårlig helse, men hva tror du det gjør med folk å gå uten lønn i flere måneder? Hvis politikken er et at folk skal måtte vente så lenge på svar, må de i det minste få trygd mens de venter.

Etterlyser pragmatisme

NAV opplyser på sine nettsider at mer enn hver tiendende nordmann i arbeidsfør alder mottar uføretrygd ved utgangen av juni i år.

Det at så mange er uføre kan og ha sammenheng med at det er så lang ventetid på sykehusbehandling, mener Eriksen

Mange nordmenn velger å forsikre helsa si, for å få behandling innen 28 dager hvis de blir syke. Det forstår den tidligere Ap-mannen godt.

Det virker som det er viktigere for Arbeiderpartiet å kutte vekk private ordninger, enn å hjelpe folk. Når Arbeiderpartiet søker offentlige løsninger må de i hvert fall være systemkritiske, sier Eriksen.

Han nevner blant annet skepsisen mot private sykehus og barnevernsinstitusjoner.

Arbeiderpartiet burde være mer pragmatiske, og akseptere private løsninger for å hjelpe folk.

Rune Eriksen peker på muligheten for at sykehusene inngår avtaler med private helseinstitusjoner i Norge eller for den del offentlige sykehus i utlandet for i hjelpe folk fortere.

Det må da være mer fornuftig å gi folk behandling i Arvika med én gang, enn at de må vente ett år og blir uføre før de får behandling på et norsk sykehus? Vi betaler jo skatt for å ha en offentlig sykeforsikring.

Trist

Det var ikke med lett hjerte at Rune Eriksen meldte seg ut av Arbeiderpartiet. Etter nyttår er det 29 år siden han startet AUF-lag på Hitra utenfor Trondhjem. Rita Ottervik var med i laget, minnes Eriksen.

I dag er Rita Ottervik ordfører i Trondhjem. I ni år har Rune Eriksen representert Arbeiderpartiet i bydelsutvalget på Søndre Nordstrand.

Jeg har mange støttespillere, og skal fortsette å jobbe for de lokale sakene her på Holmlia. Som medlem i teknisk komité har jeg også sett mye på Klemetsrudanlegget, og her står vi lokalpolitikere sammen mot rådhuset. Selv om vi ikke alltid får gjennomslag for det lokale synet, er det viktig å ta opp saker for folk som bor her. Det er det som er meningen med lokaldemokratiet, sier Rune Eriksen, som har takket for seg i Arbeiderpartiet.

Men dette er ikke et farvel til politikken, sier Rune Eriksen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.